Νοσοκομείο Άμφισσας: Με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ενώ η περιοχή δέχεται χιλιάδες επισκέπτες

Την τραγική κατάσταση καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως αναφέρει οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, καθιστούν τη λειτουργία του νοσοκομείου Άμφισσας οριακή. Η απουσία βασικών ειδικοτήτων, όπως ακτινολόγων, αναισθησιολόγων και ορθοπεδικών, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης επισκεψιμότητας, όπως λέει.
Το περασμένο Σάββατο, συγκεκριμένα, η περιοχή βρισκόταν σε εορταστικό κλίμα λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων, ενώ φιλοξενούσε παράλληλα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τζούντο και πλήθος επισκεπτών που κατευθύνονταν προς τον Παρνασσό και τους Δελφούς.
Παρόλα αυτά, το νοσοκομείο δεν διέθετε ούτε έναν ακτινολόγο, ούτε έναν αναισθησιολόγο, ούτε έναν ορθοπεδικό.
Οι ελλείψεις μετατρέπουν το νοσοκομείο σε κέντρο διακομιδών
Το Νοσοκομείο Άμφισσας καλύπτει μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Αράχωβας, του Παρνασσού και των φυλακών Μαλανδρίνου.
Ωστόσο, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού το καθιστούν πρακτικά ακατάλληλο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, με από τέλεσμα τη μαζική διακομιδή περιστατικών σε νοσοκομεία της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.
«Πώς να μην πιέζονται τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής όταν τα περισσότερα περιφερειακά δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα περιστατικά;» διερωτάται ο κ. Γιαννάκος, αποκαλύπτοντας ότι το 55% των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» προέρχεται από την περιφέρεια.
Άγονες προκηρύξεις, λόγω περιορισμένων κινήτρων προς τους γιατρούς
Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει προκηρύξει 22 θέσεις γιατρών, εκ των οποίων οι 19 βγήκαν άγονες, ενώ ακόμα και οι τρεις θέσεις που προκηρύχθηκαν με τα τελευταία κίνητρα παρέμειναν και πάλι άγονες.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, το νοσοκομείο διαθέτει:
- 2 παθολόγους
- 2 αναισθησιολόγους
- 1 ακτινολόγο
- 3 ορθοπεδικούς
- από κανέναν έως δύο γιατρούς σε άλλες κρίσιμες ειδικότητες
«Το περασμένο Σάββατο με πλείστες καρναβαλικές εκδηλώσεις, τεράστια επισκεψιμότητα, πανελλήνιο πρωτάθλημα τζούντο, χιονοδρομικό κέντρο δεν είχαμε στο νοσοκομείο κανέναν ακτινολόγο, κανένα ορθοπεδικό κανένα αναισθησιολόγο. Έρχόνταν τραυματισμένα παιδιά από το τζούντο ή τραυματισμένα άτομα από το χιονοδρομικό κέντρο και δεν υπήρχαν συναφείς ειδικότητες γιατρών να τους κοιτάξουν», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Παράνομα «εντέλεσθαι» και απλήρωτες εφημερίες
Οι ελλείψεις δεν περιορίζονται μόνο στο ιατρικό προσωπικό. Η Παθολογική Κλινική λειτουργεί μόλις με 7 νοσηλευτές, προσθέτει, αριθμός που είναι εξαιρετικά χαμηλός για να διαχειριστεί την αυξημένη ροή ασθενών, αναφέρει η ίδια καταγγελία.
Επίσης, η διοίκηση αναγκάζεται να καλύπτει τα κενά με εντολές υποχρεωτικής εργασίας («εντέλεσθαι»), που συχνά ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας.
Οι εργαζόμενοι, πέρα από το τεράστιο φόρτο εργασίας, καλούνται να κάνουν εφημερίες ετοιμότητας χωρίς να πληρώνονται, κάτι που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση.
«Προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με παράνομα ‘εντέλεσθαι’. Για το προσωπικό -πλην γιατρών- δεν υπάρχει ο θεσμός της εφημερίας ετοιμότητας που υποχρεώνουν να κάνουν οι εργαζόμενοι χωρίς να πληρώνονται. Εάν δεν δοθούν χρήματα για τη δημόσια υγεία δεν φτιάχνει η κατάσταση. Χρειαζόμαστε επειγόντως προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αυξήσεις μισθών, ενταξη στα ΒΑΕ, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Εάν θέλουμε πραγματική αναβάθμιση του ΕΣΥ», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.