Νοσοκομειακοί γιατροί: «Στα βήματα της Θεσσαλονίκης και η Αττική – Αυξήθηκαν οι εισαγωγές Covid»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ
Τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά της πανδημίας στην Αττική κρούει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), καθώς έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία των γιατρών.

Να ληφθούν έγκαιρα μέτρα στα νοσοκομεία της Αττικής ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, καθώς όπως αναφέρουν -σύμφωνα με στοιχεία των γιατρών από τα νοσοκομεία της Αττικής που εφημέρευαν τις τελευταίες 3 ημέρες (13/7-14/7-15/7), αλλά και γιατρών της πρωτοβάθμιας (ΠΦΥ) – η Αθήνα μετατρέπεται με ταχείς ρυθμούς σε Θεσσαλονίκη, σε αριθμό ασθενών που νοσούν από Covid-19 και χρειάζονται νοσηλεία. Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Λάρισα και σε άλλες πόλεις, όπως αναφέρουν.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Σε μεγάλη πίεση Θεσσαλονίκη και Λάρισα – Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα στο ΕΣΥ

Οι γιατροί ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε «να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος», όπως αναφέρουν και συγκεκριμένα:

  • Να προσληφθούν με έκτακτη ρύθμιση σε μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ όλοι οι γιατροί που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση 2018 – 2020, χωρίς επιλογή μόνο με γρήγορο έλεγχο τυπικών προσόντων. Να επεκταθεί δηλαδή σε όλες τις ειδικότητες η πρόσφατη διάταξη Κικίλια που αφορούσε μόνο τους Εντατικολόγους και ήρθε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό στις ΥΠΕ και στο Υπουργείο για την ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών.
  • Με την ίδια διαδικασία να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άμεσα διαθέσιμοι υγειονομικοί, όπως αποδεικνύεται από τις αιτήσεις για μόνιμες και επικουρικές θέσεις.
  • Να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό που σε πολλές περιπτώσεις άλλωστε είναι τα ίδια φυσικά πρόσωπα που κάνουν αιτήσεις για μόνιμες θέσεις.
  • Να αξιοποιηθεί και να στελεχωθεί άμεσα κάθε κτιριακή νοσοκομειακή δομή που παραμένει ανενεργή στο λεκανοπέδιο Αττικής και σε όλη την χώρα.
  • Να αναπτυχθούν εκτάκτως δομές περίθαλψης και σε άλλα μη νοσοκομειακά δημόσια κτίρια.
  • Να τεθεί στην απόλυτη διάθεση του κράτους υποχρεωτικά, άνευ όρων το σύνολο των δομών και του υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας. Να μην προχωρήσει το αισχρό σχέδιο κυβέρνησης – ηγεσίας ΠΙΣ.
  • Επείγον έκτακτο σχέδιο διάταξης όλων των δομών και όλου του προσωπικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες, υποχρεωτικά και με απόλυτη ευθύνη του κράτους.
  • Να σταματήσει αμέσως η απαράδεκτη κατάσταση με την ιχνηλάτηση και με τις τηλεφωνικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Πολλά επαναλαμβανόμενα και πλήρως δωρεάν τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πλήρης τακτικός έλεγχος σε όλες τις μονάδες υγείας-πρόνοιας, μεγάλους εργασιακούς χώρους, φιλοξενίας ηλικιωμένων, κλειστές δομές ψυχικής υγείας, σε δομές προσφύγων, σε καταυλισμούς, σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Πλήρης τακτικός έλεγχος με δωρεάν τεστ παντού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν