Νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ): Πρωτοφανής έλλειψη ειδικευομένων παθολόγων στο Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς»

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομείο
Με τραγικές ελλείψεις σε παθολόγους λειτουργεί η εφημερία ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, του "Γ. Γεννηματάς" εν μέσω γρίπης και έξαρσης λοιμώξεων, σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στη διοίκηση του νοσοκομείου «Γ. Γεννημτάς», την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, οι ειδικευόμενοι γιατροί των Παθολογικών κλινικών μαζί με αρκετούς Επιμελητές, παρουσία εκλεγμένων μελών της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και της ΑΔΕΔΥ.

Ο λόγος ήταν, η «τρομακτική και πρωτοφανής», όπως την χαρακτηρίζουν οι γιατροί, έλλειψη ειδικευόμενων Παθολόγων γιατρών και στις τρεις Παθολογικές Κλινικές. 

Οι γιατροί καταγγέλλουν πως οι εφημερίες χωρίς παθολόγους είναι εφιαλτικές:

«Η αφόρητη πια κατάσταση σε κάθε γενική εφημερία με εκατοντάδες εισαγωγές, πολλές να βρίσκουν κρεβάτι μετά από 24 και παραπάνω ώρες, αφού πρακτικά μονοεφημερεύουν για όλο το λεκανοπέδιο και με ελάχιστους πλέον ειδικευόμενους γιατρούς. Η πληρότητα των Παθολογικών Κλινικών ξεπερνά το 400%, ενώ οι γιατροί είναι λιγότεροι από τις προβλεπόμενες θέσεις», σημειώνουν.

ΟΕΝΓΕ: Οι γιατροί ξεκινούν κινητοποιήσεις

Η διοίκηση γνωρίζει για όλα αυτά, λένε οι γιατροί, από τον Ιούνιο του 2022 και ξανά τον Οκτώβριο του 2022, αφού υπήρξαν και τότε κινητοποιήσεις. Σε ερώτηση που τους απηύθυνε για τα παραπάνω το σωματείο των γιατρών, δηλαδή για το ποια ακριβώς μέτρα έχουν παρθεί ή ποιες κινήσεις έχουν γίνει, δεν πήραν ΚΑΜΙΑ απάντηση, λένε.

Οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν παρέμβαση με κείμενο στους ασθενείς τους για σήμερα το μεσημέρι, όταν και θα ξεκινάει η νέα γενική εφημερία (χωρίς κενά κρεβάτια για άλλη μια φορά), και προχωρούν σε στάση εργασίας την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, 12 με 3μμ, για όλο το ιατρικό προσωπικό.

Το Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ εκφράζει την συμπαράστασή του και καλύπτει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι συνάδελφοι μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες.

EINAΠ: Ενημερώσαμε τον υπουργό Υγείας για τη σοβαρότητα της κατάστασης

Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά  (ΕΙΝΑΠ), τονίζοντας ότι έχουν προκληθεί «σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία και τις γενικές εφημερίες των παθολογικών κλινικών (με σοβαρές ελλείψεις ειδικευομένων γιατρών)», ενώ η Διοίκηση και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου είναι ενήμεροι εδώ και πολλούς μήνες και δεν έχει δοθεί λύση.

Η πρόταση των γιατρών του νοσοκομείου ήταν να επανέλθει το νοσοκομείο στο προηγούμενο καθεστώς γενικής εφημερίας, επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα και
διεκδικώντας γρήγορες διαδικασίες διορισμού ειδικευόμενων γιατρών.

«Κατόπιν της κωλυσιεργίας της Διοίκησης και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου να ανταποκριθούν στις προτάσεις μας, ζητήθηκε άμεσα συνάντηση με τον Διοικητή της 1ης Υ.Πε., η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18/01/23. Η ΕΙΝΑΠ επίσης, ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις των γιατρών του νοσοκομείου οι οποίες ξεκινούν την Τρίτη 17/01/23», καταλήγουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν