Νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) για αύξηση 20% στις εφημερίες: «Απογείωση της κυβερνητικής πρόκλησης»

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομείο, εγκεφαλικά επεισόδια
Κριτική στάση κρατούν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες για αύξηση 20% στις εφημερίες τους.

«Ψεύτικα τα στοιχεία για το Ιατρικό Μισθολόγιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης», όπως υποστηρίζουν οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

«Μετά τα ψέματα του κυβερνητικού εκπροσώπου, του κ. Μαρινάκη τον οποίο καταγγέλλουμε ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το ιατρικό μισθολόγιο είναι ψεύτικα, μετά τις φαιδρότητες της κ. Κεραμέως που δήλωσε ότι πληρωνόμαστε με την «απόκτηση» εμπειρίας, ήρθαν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για αύξηση 20% στην αποζημίωση των εφημεριών, που αντιστοιχεί σε 1 ευρώ αύξηση στην ωριαία αποζημίωση της εφημερίας», τονίζουν οι γιατροί και εξηγούν:

Η ωριαία αποζημίωση της εφημερίας μετά τις αυξήσεις θα κυμαίνεται από 5,48 ευρώ για τον ειδικευόμενο έως 8,42 ευρώ για τον Διευθυντή ΕΣΥ. Π.χ., Διευθυντής Α’ ζώνης εφημέρευσης τώρα 585€ καθαρά για 3 ενεργές + 3 ετοιμότητες, δηλαδή 83 ώρες με την αντιστοίχιση δηλαδή 7€ την ώρα, με την «αύξηση» Μητσοτάκη 702€ καθαρά 8,4 € την ώρα.

«Μάλιστα αν δεν γίνει συνοδή ρύθμιση για αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών όπως απαιτούμε εδώ και χρόνια, η όποια μηδαμινή αύξηση θα μείνει κενό γράμμα γιατί η εφορία θα την πάρει πίσω την επόμενη χρονιά με την εκκαθάριση», σημειώνουν.

ΟΕΝΓΕ: Στα … 44,20 ευρώ το επίδομα της άγονης γραμμής

Αναφορικά με την εξαγγελία για «τριπλασιασμό του επιδόματος προσέλκυσης και παραμονής στις άγονες και παραμεθόριες περιοχές», σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, «διατηρείται η αθλιότητα να χορηγείται με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983! Δηλαδή το μηνιαίο επίδομα αγόνου διαμορφώνεται από τα 11,40 ευρώ στα 44,20 ευρώ».

«Η πρόκληση της κυβέρνησης σε βάρος μας είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες  έδωσε αύξηση πάνω από 50% στους μισθούς των διοικητών, συν 20% ευρώ μπόνους για να τρέξουν γρήγορα τα σχέδιά τους για την πλήρη μετατροπή των δημόσιων μονάδων υγείας σε Ανώνυμες Εταιρίες», τονίζουν οι γιατροί.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ ήταν η αρχή, καθώς, όπως τονίζουν «η κυβέρνηση χαρίζει 8,5 δις συν 3,6 δις επιδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης, την ώρα που διαθέτει μόλις 50 εκ. ευρώ επιπλέον για τις εφημερίες των γιατρών».

Οι γιατροί δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και ότι δεν κάνουν «ούτε βήμα πίσω». Καλούν δε τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Πετραλιά Θάνο να απαντήσει άμεσα στο αίτημα της ΟΕΝΓΕ και να ορίσει συνάντηση.