Νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ): «Δεν μας εκπροσωπεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΟΕΝΓΕ
"Μιλούν εξ ονόματος των νοσοκομειακών γιατρών αλλά δεν τους εκπροσωπούν", αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τις προτάσεις που κατέθεσε, για μετατροπή των Δημόσιων Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των Δημόσιων Νοσοκομείων, η οποία περιλαμβάνει συνένωση τμημάτων και κλινικών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων,  σύναψη συμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και πρόσβαση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για να μπορούν να νοσηλεύουν ασθενείς που παρακολουθούν, φαίνεται να μην βρίσκουν θετική ανταπόκριση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς της ΟΕΝΓΕ.

Η ΟΕΝΓΕ με σημερινή της ανακοίνωση, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να τις επιτρέψει, ενώ όπως αναφέρουν τα μέλη της,  οι γιατροί του ΠΙΣ «έχουν το θράσος να μιλούν εξ ονόματος των νοσοκομειακών γιατρών τους οποίους δεν εκπροσωπούν, τη στιγμή που δεν έχουν καν την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΠΙΣ».

Οι γιατροί των Δημόσιων Νοσοκομείων, υποστηρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να συμβούν αυτές οι αλλαγές και σχολιάζουν χαρακτηριστικά:

«Οι παραπάνω προτάσεις δεν απηχούν μόνο τις απόψεις της ηγετικής ομάδας του ΠΙΣ η οποία πρόσκειται στη ΝΔ. Οι «ρηξικέλευθες» δήθεν προτάσεις τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντιγραφή του προγράμματος της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ήρθε με φόρα για να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας και να προσθέσει ένα ακόμη κρίκο στη μακριά αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου».

ΟΕΝΓΕ: «Ξέρουμε ποιες θα είναι οι αρνητικές συνέπειες»

Οι νοσοκομειακοί γιατροί χαρακτηρίζουν «λαγό» τον ΠΙΣ, ο οποίος όπως λένε, ανέλαβε να ζυμώσει τις αντιδραστικές αλλαγές στους νοσοκομειακούς γιατρούς εξυπηρετώντας την κυβέρνηση. Δηλώνουν δε ότι τα σχέδια που εξυφαίνονται θα έχουν αρνητικές συνέπειες σε γιατρούς του δημοσίου και ασθενείς. Συγκεκριμένα

«Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις αρνητικές συνέπειες, σε υγειονομικούς και ασθενείς, της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Tραγική υποστελέχωση, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, εντατικοποίηση, χτύπημα των μισθολογικών και επιστημονικών μας δικαιωμάτων, ακριβοπληρωμένες, υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς μας. Αυτά είναι τα περίφημα οφέλη της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, τα οποία ανέλαβαν οι κύριοι κύριοι της ηγεσίας του ΠΙΣ να διαφημίσουν για λογαριασμό της κυβέρνησης».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί παίρνουν θέσεις μάχης και δηλώνουν ότι θα τους βρουν απέναντί τους: «Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ανθρώπινα ωράρια, για το δικαίωμα του λαού σε υψηλού επιπέδου σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας».