Νοσοκομειακοί γιατροί: Εξοργισμένοι για τη στοχοποίησή τους σχετικά με την επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατροί
Σύσσωμοι οι γιατροί των συνδικαλιστικών σωματείων των δημόσιων νοσοκομείων (ΟΕΝΓΕ - ΕΙΝΑΠ) αποποιούνται τις ευθύνες, που όπως λένε, προσπάθησε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να τους αποδώσει, σχετικά με την επιλογή των ασθενών που εισέρχονται σε ΜΕΘ.

Όλα ξεκίνησαν μετά την επίσημη τηλεοπτική ενημέρωση για την επιδημία στις 8/1, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση για τον αυξημένο αριθμό θανάτων εκτός ΜΕΘ, αναφέρθηκε στους νοσοκομειακούς γιατρούς, λέγοντας ότι «οι θεράποντες γιατροί αποφασίζουν αν κάποιος ασθενής θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι».

«Αντί να απολογηθεί για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στις ΜΕΘ, στις πτέρυγες νοσηλείας και στα ΤΕΠ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επέλεξε να στοχοποιήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο υφυπουργός Υγείας επιχείρησε με «απαράδεκτο τρόπο να ενοχοποιήσει τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων για τους θανάτους από Covid-19 που καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Και αυτό προφανώς για να αποσείσει τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για την εκτίναξη στην χώρα μας της θνητότητας από Covid-19 το τραγικό δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 ιδιαίτερα στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα».

ΟΕΝΓΕ: Δεν είναι «φραστική αστοχία»

«Μετά τον «ανεύθυνο λαό» που δεν τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας, στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπήκαν οι άλλοτε «ήρωες» γιατροί», συνεχίζουν οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο έως σήμερα η κυβέρνηση έχει αγνοήσει όλα τα αιτήματά τους για ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης:

«Δε θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα για την αποψίλωση του δημόσιου συστήματος υγείας, για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, για την διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Τα ψέματα τελείωσαν. Ένοχοι για το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού είστε εσείς και οι προκάτοχοί σας», σημειώνουν χαρακτηριστικά στην οργισμένη ανακοίνωσή τους.

ΕΙΝΑΠ: «Επικίνδυνα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα»

Ανακοίνωση σε παρόμοιους τόνους εξέδωσαν και οι γιατροί του ΔΣ της Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), οι οποίοι σημειώνουν ότι οι γιατροί δεν θα πρέπει να απολογούνται για την περάτωση ιατρικών πράξεων:

«Οι γιατροί όταν χρειάζεται, διασωληνώνουν τους ασθενείς οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια, ασχέτως αν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ ή αν ο ασθενής πάσχει από Covid ή οποιοδήποτε άλλο νόσημα, βασιζόμενοι σε επιστημονικά κριτήρια. Στη συνέχεια σύμφωνα με τις οδηγίες των ίδιων των κρατικών αρμοδίων ζητούν διακίνηση του ασθενούς προς ΜΕΘ, η οποία διακίνηση, είναι καθαρά ευθύνη των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας».

Οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ και αυτές σχετίζονται, όπως αναφέρουν οι γιατροί με τις «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές για τις οποίες οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούσαν ήδη από το Φεβρουάριο του 2020 κιόλας, οι οποίες συνέβαλαν στην πολύ άσχημη κατάσταση που βιώσαμε, ιδιαίτερα το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος του 2020 και ιδιαίτερα στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα».

Παράλληλα χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη, «επικίνδυνα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» και ζητούν να υλοποιηθούν τα εξής:

  • Επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού υγειονομικού προσωπικού.
  • Επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, ιατρείων και εξωτερικών ραντεβού στα νοσοκομεία.
  • Αύξηση κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.
  • Ένταξη των υγειονομικών της δημόσιας περίθαλψης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Να χαρακτηριστεί η Covid 19 επαγγελματική νόσος για τους υγειονομικούς, δεδομένου ότι το ποσοστό μόλυνσής τους είναι πολλαπλάσιο από αυτό του γενικού πληθυσμού.
  • Έγκαιρη αποπληρωμή σε μόνιμη βάση, όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών
  • Να σταματήσει αμέσως η τακτική των αναγκαστικών μετακινήσεων με «εντέλλεσθε».
  • Να γίνει πραγματική επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας.