Νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας: Ποιος φταίει για την εξαφάνιση ασθενούς από το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»;

  • Γιάννα Σουλάκη
Άγιος Ανδρέας
Ευθύνες αναζητά η διοίκηση της 6ηΥΠΕ αναφορικά με την εξαφάνιση ασθενούς από το Νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας". Αντιδρούν οι γιατροί.

Την ανάκληση της προκαταρκτικής εξέτασης σε δύο υγειονομικούς, σχετικά με την εξαφάνιση ασθενούς (πιθανότατα έπασχε από άνοια) στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας», ζητά από την Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εξηγούν σε ανακοίνωσή τους πως οι συνάδελφοι τους δεν ευθύνονται για το συμβάν, καθώς και οι ίδιοι έχουν πέσει «θύμα» των κακοδαιμονιών του ΕΣΥ.

Εάν όπως λένε, δεν είχε βλάβη ο αξονικός στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας (ΠΓΝΠ) δεν θα απαιτούνταν η διακομιδή του ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο με συνοδεία.

Να σημειωθεί ότι ο 73χρονος ασθενής μεταφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης (13/9), με ιδιωτικό ασθενοφόρο από το Νοσοκομείο της Πάτρας, στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»

«Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ που καλεί σε προκαταρκτική εξέταση, μεταξύ άλλων και δύο νέους συναδέλφους ως υπεύθυνους για την εξαφάνιση ασθενούς που είχε μεταφερθεί με ιδιωτικό ασθενοφόρο από το ΠΓΝΠ στο ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας προκειμένου να υποβληθεί σε εξέταση. Ο ασθενής ευτυχώς βρέθηκε σώος λίγες ώρες αργότερα σε χώρο εκτός του νοσοκομείου», αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας.

«Ούτε μια συγγνώμη …»

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι ήταν αναμενόμενο να προκύψει αυτό το περιστατικό, όταν η διοίκηση του ΠΓΝΠ δεν είχε πάρει κανένα μέτρο για να μην υποστεί βλάβη ο Αξονικός Τομογράφος.

Ως εκ τούτου χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο και προκλητικό» το γεγονός η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να διατάσσει προκαταρκτική εξέταση καλώντας τους υγειονομικούς να απολογηθούν.

«Αλήθεια, αυτοί ήταν υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία και τα πέρα – δώθε των ασθενών, για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η προβληματική κατάσταση; Αλήθεια, η ιδιωτική εταιρία δεν έχει καμιά ευθύνη; Μόνο τα χρήματα των φορολογούμενων ξέρει να εισπράττει εκμεταλλευόμενη τις ελλείψεις ΕΚΑΒ και ΕΣΥ; Θα δημοσιοποιήσει τη σύμβαση η διοίκηση του ΠΓΝΠ με την εν λόγω εταιρία ή είναι επτασφράγιστο μυστικό;», αναφέρουν.

Όταν προέκυψε το πρόβλημα, η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν έβγαλε καμία επίσημη ανακοίνωση ανάληψης της ευθύνης απέναντι στον ασθενή και τους συγγενείς του, εξακολουθούν να τονίζουν οι γιατροί.

«Ούτε μία συγγνώμη για τα μάτια του κόσμου. Δεν πήρε καμία επίσημη θέση για τον τρόπο και το καθεστώς διακομιδής των ασθενών με ιδιωτική εταιρία η οποία απαίτησε -ανεπίσημα και προφορικά πάντα- τη συνοδεία των ασθενών από γιατρούς του νοσοκομείου. Όταν δεν πήρε καμία ευθύνη για την προσωρινή εξαφάνιση του ασθενούς εξαιτίας ακριβώς αυτής της δυσλειτουργίας», σημειώνει ο ίδιος.

Νοσοκομειακοί γιατροί: Να ληφθούν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των αξονικών τομογράφων

Οι γιατροί απαιτούν η 6η ΥΠΕ να ανακαλέσει άμεσα την προκαταρκτική εξέταση και να αναζητήσει τις ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους.

«Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε «αυτοφωράκια» και «σταθμάρχη» κανένας συνάδελφός μας που με αυταπάρνηση και φιλότιμο προσπαθεί να σταθεί δίπλα στους ασθενείς», σημειώνουν και προσθέτουν ότι απαιτούν να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των αξονικών τομογράφων του ΠΓΝΠ και επαναλειτουργία του αξονικού του τμήματος Επειγόντων.

Τέλος, ζητούν ενίσχυση του ΕΚΑΒ και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα διακομιδών.