Νοσοκομεία: Στάση εργασίας αύριο και πορεία στο κέντρο της Αθήνας από τους εργαζομένους

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΟΕΔΗΝ
Στα νοσοκομεία εργάζονται 3.000 χαμηλά αμειβόμενοι υγειονομικοί, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, λέει η ΠΟΕΔΗΝ.

Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ.

Στις 12 το μεσημέρι, εξ άλλου, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου 29.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει πως με τη στάση θέλει να υποστηρίξει τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ μέσω ΟΑΕΔ. Ταυτοχρόνως, διεκδικεί την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κυρίως στα νοσοκομεία, εργάζονται 3.000 υγειονομικοί μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ. Στο πρόγραμμα αυτό βρίσκονται για έβδομη χρονιά, καθώς γίνονται συνεχείς, ετήσιες ανανεώσεις των συμβάσεών τους.

Ωστόσο, αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, λέει η ΠΟΕΔΗΝ. Οι εργαζόμενοι αυτοί προσελήφθησαν με τον εισαγωγικό μισθό πριν από επτά χρόνια και παραμένουν χωρίς μισθολογική ωρίμανση. Και αυτό, διότι απαγορεύεται από το πρόγραμμα η μισθολογική ωρίμανσή τους.

Επιπλέον, δεν λαμβάνουν επιδόματα τέκνων, παραμεθόριων περιοχών (όσοι εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές), μεταπτυχιακών σπουδών κ.λπ. Δεν επιτρέπεται επίσης να κάνουν περισσότερες από δύο αργίες και 4 νύκτες το μήνα. Έτσι στερούνται τα νοσοκομεία έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό στις βάρδιες και επιβαρύνονται οι υπόλοιποι λιγοστοί εργαζόμενοι.

Η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει πως αυτοί οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επομένως πρέπει να μονιμοποιηθούν. Προσθέτει, δε, ότι η πολιτεία είχε λάβει ανάλογη δέσμευση μεσούσης της πανδημίας.

Η ομοσπονδία διεκδικεί επίσης τη μονιμοποίηση και των υπολοίπων εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ μέσω άλλων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, όπως:

  • Για μακροχρονίως ανέργους 55-67 ετών
  • Για προεργασία ανέργων 18-29 ετών κ.λπ.

Τέλος, διεκδικεί τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων