Νοσοκομεία: Σοβαρά προβλήματα στα χειρουργεία του ΕΣΥ, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

  • Ρούλα Τσουλέα
νοσοκομεία
Ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων κρατούν κλειστές χειρουργικές αίθουσες και κλινικές

Μετ’ εμποδίων λειτουργούν οι χειρουργικές αίθουσες στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς μαστίζονται από τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων, αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Όπως  καταγγέλλει ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), λειτουργεί μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών στο ΕΣΥ. Επιπλέον, χειρουργικές κλινικές αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή λειτουργούν με μεγάλη επισφάλεια. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου γιατροί και νοσηλευτές παραιτούνται λόγω χαμηλών μισθών και δυσμενών εργασιακών συνθηκών.

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει ακόμα ότι οι προκηρύξεις για προσωπικό που γίνονται στα νοσοκομεία βγαίνουν άγονες. Και προσθέτει πως γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού για να «μπαλωθεί» η κατάσταση.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν αποδίδει όμως και τα προβλήματα στα νοσοκομεία διογκώνονται συνεχώς, προσθέτει. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισε η εμβληματική Καρδιοχειρουργική Κλινική του πρωτοπόρου των μεταμοσχεύσεων, καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Στο δε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, οι λίστες αναμονής για εγχείρηση είναι τεράστιες.

Ο κ. Γιαννάκος παραθέτει χαρακτηριστικές περιπτώσεις ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου

Έως πρότινος λειτουργούσαν στην Βόρειο Ελλάδα τρεις καρδιοχειρουργικές κλινικές:

  • Στο Παπανικολάου η Καρδιοχειρουργική Κλινική Σπύρου με 1.000 χειρουργεία το χρόνο
  • Στο ΑΧΕΠΑ η αντίστοιχη Κλινική με 500 χειρουργεία το χρόνο
  • Στο Παπαγεωργίου η τρίτη Κλινική με περίπου 250 χειρουργεία τον χρόνο

Στην Κλινική του Παπανικολάου υπηρετεί μόνο μία καρδιοαναισθησιολόγος η οποία αρρώστησε και πήρε αναρρωτική άδεια. Έτσι, έκλεισε η κλινική. «Προσπαθούν με μετακινήσεις καρδιοαναισθησιολόγων από τα δύο άλλα νοσοκομεία να καλύψουν τις εφημερίες. Ωστόσο έπαψαν να γίνονται τακτικά χειρουργεία», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

Στο Παπανικολάου είχε επίσης εγκαινιασθεί πρόσφατα ΜΕΘ 18 κλινών από δωρεά. Η μονάδα λειτουργούσε για περιστατικά COVID-19. Μολονότι όμως είναι καινούργια κατασκευή, κατέρρευσε το πάτωμα και έκλεισε η μία πτέρυγα που είχε 9 κλίνες!

Στο Νοσοκομείο Αττικόν

Στο Αττικόν λειτουργούν οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Υπάρχουν λίστες χειρουργείων μη επικαιροποιημένες, στις οποίες εμφανίζονται ασθενείς σε λίστα αναμονής εδώ και… 5 χρόνια! Ωστόσο ουδείς γνωρίζει εάν περιμένουν ακόμη να χειρουργηθούν!

Υπάρχουν επίσης ασθενείς που περιμένουν 3 χρόνια για τακτικό χειρουργείο και ασθενείς με καρκίνο που περιμένουν 6 μήνες να χειρουργηθούν. «Έπρεπε ένας καρκινοπαθής να βγει στη τηλεόραση (στην εκπομπή του Χατζηνικολάου) για να χειρουργηθεί μετά τρεις μήνες», καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος.

Επιπλέον, νοσηλευόμενοι ασθενείς περιμένουν τρεις και τέσσερεις εβδομάδες εντός του νοσοκομείου έως ότου χειρουργηθούν. «Οι γιατροί θέλουν να χειρουργήσουν, χειρουργικές αίθουσες δεν υπάρχουν», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.