Νοσοκομεία «επικίνδυνες ζώνες»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
νοσοκομεία
Άρθρο- καταπέλτης του Guardian με πηγή την ΠΟΕΔΗΝ, παρουσιάζει με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Υγεία στην Ελλάδα. Μία νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς και 150 κλίνες ΜΕΘ κλειστές είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που παρουσίαζονται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αλλά και τις μαρτυρίες γιατρών και εκπροσώπων εργαζομένων, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χαοτική και η χώρα βρίσκεται στο μέσον μιας κατάρρευσης της δημόσιας υγείας.

«Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν», δηλώνει στον Guardian ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συμπληρώνοντας ότι «τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».

Δείτε παρακάτω το δημοσίευμα:

https://www.theguardian.com/world/2017/jan/01/patients-dying-greece-public-health-meltdown

Δήλωση υπουργού Υγείας,  Ανδρέα Ξανθού για το δημοσίευμα του Guardian

«Το δημοσίευμα του Guardian δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την  πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια  των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη.

Επαναλαμβάνουμε για όσους δεν κατάλαβαν: η  Ελλάδα  είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά,  «γιατρεύει τις πληγές» της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5, 1% του ΑΕΠ (από το 4, 6-4, 9% της προηγούμενης τριετίας),  τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό,  καλύπτουν  χωρίς διακρίσεις όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την «υγειονομική φτώχεια» και   προσφέροντας  ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της.

Όσοι λοιπόν επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στην διάλυση της δημόσιας περίθαλψης,  θα διαψευστούν για άλλη μια φορά.

Η ανυπόσταση κινδυνολογία, ο χυδαίος  λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος  ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν.  Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν