Νοσηλευτές Ψυχιατρείων: Καταδικάζουν τη συμπεριφορά αστυνομικών κατά θεραπευομένων του 18 ΑΝΩ

  • Γιάννα Σουλάκη
18 ΑΝΩ
Αντιδεοντολογική και εκτός θεραπευτικού πλαισίου ήταν η προσέγγιση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στους θεραπευόμενους της Μονάδας Απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ, σύμφωνα με τους Νοσηλευτές Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής, καταδικάζουν το περιστατικό με τους αστυνομικούς που άσκησαν απρόκλητα και χωρίς αφορμή δημόσιο σωματικό έλεγχο  σε μέλη του προγράμματος απεξάρτησης 18 ΑΝΩ – ΨΝΑ, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εξόδους τους, παρουσία μάλιστα προσωπικού του προγράμματος.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Πέμπτη 9/1 το πρωί,  όταν οι θεραπευόμενοι της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 ΑΝΩ επέστρεφαν πεζοί σε κτίριο του 18 ΑΝΩ, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, μετά από προγραμματισμένη έξοδο για γυμναστική, συνοδευόμενοι από προσωπικό του θεραπευτικού προγράμματος.

Στην οδό Αχαρνών, χωρίς προφανή λόγο, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης τους υπέβαλαν σε δημόσιο «εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο» σύμφωνα με την καταγγελία, χωρίς την παραμικρή αφορμή και μάλιστα παρουσία των θεραπευτών τους.

Δείτε επίσης: Ανάρμοστη στάση της Αστυνομίας απέναντι σε θεραπευόμενους του 18 ΑΝΩ

«Κατακρίνουμε τη εν λόγω συμπεριφορά, σε ότι αφορά τον τρόπο προσέγγισης για την διευθέτηση τη εν λόγω τυπικής διαδικασίας», αναφέρουν οι νοσηλευτές της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας.

Οι νοσηλευτές χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως «μη αποδεκτό σε μια δημοκρατική κοινωνία» και «αντιεπαγγελματική» τη συμπεριφορά των λειτουργών της Δημόσιας Τάξης προς τους συνοδούς λειτουργούς Ψυχικής Υγείας.

«Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί προφανώς, μια λανθασμένη πρακτική, η οποία προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις και δεν λειτουργεί υποστηρικτικά προς τους θεραπευόμενους πολίτες. Επιπλέον, αναδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης και στοχοποιημένης εκπαίδευσης προς τους Λειτουργούς της Δημόσιας Τάξης σε θέματα ψυχικής υγείας και απεξάρτησης», αναφέρουν οι νοσηλευτές.

Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας: Οι αστυνομικοί χρειάζονται εκπαίδευση σε θέματα ψυχικής υγείας και απεξάρτησης

Η διαχρονική πορεία των Προγραμμάτων Απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ – Ψ.Ν.Α., προσφέρει αδιάλειπτα εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τους εξαρτημένους ασθενείς και το κοινωνικό – οικογενειακό τους περιβάλλον, γεγονός το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από όλο το κοινωνικό φάσμα, ενδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο τη συνεργασία όλων των φορέων, ως προς την ανάπτυξη συνεργασιών και συμμαχιών, ώστε οι συμμετέχοντες στα Προγράμματα Απεξάρτησης να έχουν ένα ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον, το οποίο δρα προστατευτικά, υποστηρικτικά και με ενσυναίσθηση, έτσι ώστε οι θεραπευόμενοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πορεία της ζωής «χωρίς εξαρτήσεις», αναφέρουν οι νοσηλευτές.

«Επιπλέον, καθώς, οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας των Προγραμμάτων Απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ – Ψ.Ν.Α., λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας σε όλα τα στάδια των Προγραμμάτων και ως συνοδοιπόροι των θεραπευόμενων, αποτελούν το συνδετικό κρίκο (τους κοινωνούς) με τους Δημόσιους Λειτουργούς, έτσι ώστε να μπορούν όλοι μαζί συνεργατικά και διεπιστημονικά να παρέχουν όλα τα απαραίτητα εχέγγυα, ώστε οι θεραπευόμενοι να ολοκληρώσουν τα Προγράμματα, αλλά και να επανενταχθούν πλήρως στο κοινωνικό σύνολο», τονίζουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Ν. Αττικής, επισημαίνει ότι η συνεργασία μεταξύ των Δημόσιων Λειτουργών θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη και να είναι αυτοσκοπός, καθώς διακατέχει τον καθοριστικό ρόλο, σε όλα τα στάδια της πορείας των θεραπευόμενων, ώστε τα Προγράμματα Απεξάρτησης να λειτουργούν ως εφαλτήρια για τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των συμμετεχόντων.

«Προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλώνουμε επανειλημμένως, τη διαθεσιμότητά μας, να συνδράμουμε στην οργάνωση των αναγκαίων εκπαιδευτικών – επιμορφωτικών προγραμμάτων για τα στελέχη των Δημόσιων Αρχών, ειδικότερα, στο νευραλγικό περιβάλλον της Παιδείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να υπάρχει εξειδικευμένη – συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενδυνάμωση των Δημόσιων Λειτουργών – Φορέων, με απώτερο σκοπό την αλλαγή κουλτούρας και την καταπολέμηση της στοχοποίησης – στίγματος από το κοινωνικό σύνολο, ως προς τους πολίτες/ασθενείς οι οποίοι έχουν ανάγκη υποστήριξης σε θέματα ψυχικής υγείας».

Οι νοσηλευτές, τέλος, καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια, απ’ όπου κι αν προέρχεται, η οποία θέτει εμπόδια στις προσπάθειες των θεραπευόμενων για απεξάρτηση.