Νομοθετικό έργο στα… σκαριά για το μήνα Σεπτέμβριο για την ηγεσία του ΥΥΚΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Νομοθετικές ρυθμίσεις που αναμένεται να καλύψουν βασικά κενά στο έργο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δρομολογούνται για τον Σεπτέμβριο αλλά και μέχρι το τέλος του έτους, με κάποια από αυτά να αποτελούν προαπαιτούμενα από τους Θεσμούς.

Το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, οι προσλήψεις για την νέα ΠΦΥ (3.000 προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό), προσλήψεις γενικά στην Υγεία, η διαβούλευση για τις αρμοδιότητες των ιατρικών συλλόγων που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και βέβαια το νομοσχέδιο για τις ιατρικές ειδικότητες που αναμένεται να δημιουργήσει πολλές εντάσεις, είναι προ των πυλών.

Πρώτα απ΄όλα, το θέμα του ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών και δη των εφημεριών τους είναι φλέγον καθώς αποτελεί δέσμευση της χώρας μας ώστε να εναρμονιστεί με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ όπου οι γιατροί ξεκουράζονται ένα 24ωρο μετά από κάθε εφημερία. Πρόκειται όμως για «καυτή πατάτα» καθώς στη χώρα μας τα νοσοκομεία είναι τα τελευταία χρόνια σοβαρά υποστελεχωμένα και τα ωράρια εφημέρευσης στις περισσότερες κλινικές απλά …δεν βγαίνουν!

Η νομοθετική ρύθμιση πάντως θα έρθει στη Βουλή και αναμένεται να συγκεντρώσει τα πυρά της Αντιπολίτευσης και τα… αντίμετρα της κυβέρνησης για όσα έγιναν στις αρχές της οικονομικής κρίσης στην χώρα.

Για να μην ξεχνιόμαστε όμως, υπάρχει πάντα σε εκκρεμότητα το θέμα του εκσυγχρονισμού των Οργανισμών στα νοσοκομεία αλλά και το θέμα της δημιουργίας της Επιτροπής του HTA (Health Technology Assessment), που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο. Το τελευταίο αποτελεί μάλιστα προαπαιτούμενο για την δόση από τους Θεσμούς. Για την Επιτροπή HTA που πρέπει να δημιουργήσει η χώρα μας έχουν ειπωθεί πολλά καθώς ο τρόπος εισαγωγής νέων, ακριβών θεραπειών έχει γίνει ασύμφορος για τις εταιρίες και επικίνδυνος για τους ασθενείς.