Το νομοσχέδιο- σκούπα «σκουπίζει» και την Υγεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το νομοσχέδιο υπό διαβούλευση με τίτλο "Αξιολόγηση και Αποζημίωση Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης και άλλες διατάξεις", όπως όλα δείχνουν δεν θα κατατεθεί αυτόνομο στη Βουλή αλλά θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο - σκούπα για τα προπαιτούμενα που κατατίθεται σήμερα και η συζήτησή του ξεκινά αύριο στη Βουλή. Το ίδιο πιθανώς να συμβεί και με τις διατάξεις που καταργούν την Επιτροπή Τιμών.

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού», καθώς και φορολογικά ζητήματα, τα οποία, ωστόσο, χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα»…

Πληροφορίες όμως αναφέρουν από χθες ότι από την ηγεσία του ΥΥΚΑ έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό ώστε να το χρησιμοποιήσουν ως «όχημα» και για εκκρεμεί ζητήματα της Αριστοτέλους. Ίσως δηλαδή περάσουν και άλλες ρυθμίσεις που εκκρεμούν, όπως είναι ζητήματα του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΜ αλλά και άλλα θέματα που είναι σε θέση να γνωρίζουν μόνο μέλη της ηγεσίας του ΥΥΚΑ που τα προωθούν. Όπως είναι για παράδειγμα, ρυθμίσεις για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.

Το βράδυ της Δευτέρας, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του μελών της Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των Θεσμών. Από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα καθώς δεν είναι μακριά το Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου.