Νίκος Τζανάκης: Τα στικάκια νικοτίνης είναι καπνικά είδη και όχι υποκατάστατα

  • Ρούλα Τσουλέα
στικάκια νικοτίνης
Τι ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας για τα προϊόντα που έστειλαν στο νοσοκομείο τρεις μαθητές στην Κρήτη.

Τα στικάκια νικοτίνης που χρησιμοποίησαν τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη με συνέπεια να καταλήξουν λιπόθυμοι στο νοσοκομείο είναι καπνικά είδη και όχι προϊόντα για διακοπή του καπνίσματος.

Αυτό τόνισε ο κ. Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Όπως είπε, μετά το άτμισμα, στο οποίο εθίζονται ολοένα περισσότεροι έφηβοι, η νέα μόδα είναι τα σακουλάκια νικοτίνης που τα βρίσκουν σχεδόν παντού.

«Τα στικάκιαα νικοτίνης, καθώς και όλα τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται με συμβουλή γιατρού, ταξινομούνται στα καπνικά προϊόντα. Γι’ αυτό παίρνουν εμπορικές άδειες και όχι φαρμακευτική άδεια», ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε, «τα παιδιά κινδύνεψαν διότι υπάρχει η τοξική ποσότητα νικοτίνης. Ο μηχανισμός δράσης (που έχουν τα στικάκια), δηλαδή η απελευθέρωση της νικοτίνης, γίνεται με τρόπο ώστε να προκαλέσει εθισμό και είναι άκρως επικίνδυνα. Τα υποκατάστατα νικοτίνης είναι φάρμακα και όχι καπνικά προϊόντα».

Στην ίδια εκπομπή, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας Ματίνα Παγώνη  επισήμανε ότι τα στικάκια νικοτίνης έχουν να κάνουν με τα μιλιγκράμ (mg). Τα παιδιά προφανώς δεν πρέπει να ήξεραν την ποσότητα που πήραν.

«Πρέπει να ήταν πρώτη φορά, καθώς αυτά τα προϊόντα προκαλούν ζάλη, ταχυπαλμία και λιποθυμικά επεισόδια», εξήγησε.


Φωτογραφία: iStock