Νικήστε τους πόνους στην κοιλιά εναλλακτικά!

  • Iatropedia
Ο κωλικός είναι ο πόνος που εντοπίζεται στην κοιλιά και περιγράφει τον σπασμωδικό πόνο που έρχεται και φεύγει. Συνήθως ξεκινάει σαν ένας ήπιος πόνος και στη συνέχεια γίνεται ολοένα και πιο δυνατός. Μπορεί να υποχωρεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επανεμφανίζεται. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς να αντιμετωπίζετε ένα κωλικό στην κοιλιά.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Στους ενήλικες ο κωλικός μπορεί να έχει πολλές πιθανές αιτίες, μερικές από τις οποίες είναι δυνητικά σοβαρές. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν επιχειρήσετε να αντιμετωπίσετε τον πόνο στο σπίτι.

Βάλτε θερμόμετρο για να δείτε αν έχετε πυρετό. Ελέγξτε αν έχετε αιμορραγία από το έντερο (πρωκτό) ή από τον κόλπο (για τις γυναίκες). Η αιμορραγία και ο πυρετός μπορεί να είναι ύποπτα σημάδια για ένα σοβαρό πρόβλημα, όπως αποβολή, έκτοπη κύηση, απόφραξη του εντέρου ή μια φλεγμονή. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν αυτά τα συμπτώματα είναι παρόντα.

Πάρτε ένα αντιφλεγμονώδες, όπως ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα αν ο πόνος οφείλεται σε γαστρεντερίτιδα, ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn. Προσοχή! Μην πάρετε οποιαδήποτε αναλγητικό αν ο πόνος είναι αδιάγνωστος και δεν έχετε επικοινωνήσει με το γιατρό σας πρώτα.

Τοποθετώντας θερμά επιθέματα στην κοιλιά π.χ. θερμοφόρα ή κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά.

Αν τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζατε προβλήματα δυσκοιλιότητας και δεν είχατε επισκεφτεί την τουαλέτα και ο πόνος είναι ήπιος δοκιμάστε να πάρετε ένα καθαρτικό. Πιείτε πολλά υγρά και υιοθετήστε μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες για να μην αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας στο μέλλον.

Τρώτε μικρότερα γεύματα και αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ, το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό κολικό σε ορισμένα άτομα όπως για παράδειγμα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσανεξία στη λακτόζη.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντισπασμωδικό φάρμακο για να μειώσει τον πόνο.

Εάν είστε έγκυος και νιώσετε πόνο στην κοιλιά καλέστε αμέσως το γιατρό σας για τα τον ενημερώσετε και να τον συμβουλευτείτε.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από τις πέτρες στη χολή;