Νευρική Ανορεξία: δράστε τώρα πριν γίνει χρόνια

  • Iatropedia
Μια νέα έρευνα τονίζει την σημασία της αναζήτησης άμεσης βοήθειας στο πρόβλημα προτού η κατάσταση οδηγήσει σε αλλαγές στο DNA!

Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υποφέρει ένα άτομο από νευρική ανορεξία τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εκδηλώσει σημαντικές μεταβολές στην μεθυλίωση του DNA οι οποίες σχετίζονται με την διαταραχή, ανακάλυψαν Καναδοί ερευνητές. Όπως επισημαίνουν στην σχετική μελέτη τους ο Δρ. Χάουαρντ Στάϊγκερ, επικεφαλής του Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών στο Douglas Mental Health University Institute και η Λίντα Μπόϊτζ, επίκουρος καθηγήτρια στο Queen's University και ερευνήτρια του Sainte-Justine Hospital, όταν μεταβάλλεται η μεθυλίωση σημειώνονται μεταβολές στην έκφραση των χαρακτηριστικών που ελέγχονται από τα συγκεκριμένα γονίδια. Αυτό σημαίνει αλλαγές στις συναισθηματικές αντιδράσεις, τις φυσιολογικές λειτουργίες και την συμπεριφορά.

Η χρόνια κατάσταση νευρικής ανορεξίας σε γυναίκες συνδέεται με εκδήλωση άγχους, αλλαγές σε διάφορες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως και σε λειτουργίες του νευρικού συστήματος, ενώ παράλληλα επηρεάζει το ανοσοποιητικό αλλά και την ομαλή λειτουργία περιφερειακών οργάνων. Στα αποτελέσματα της γονιδιακής μελέτης που πρόκειται να δημοσιευθούν στην επιθεώρηση International Journal of Eating Disorders τονίζεται ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν έχουν να κάνουν μόνο με επιφανειακές ανησυχίες σχετικά με την εμφάνιση του σώματος ή την κακή ανατροφή. Είναι υπαρκτές βιολογικές επιπτώσεις των επιδράσεων του περιβάλλοντος σε άτομα τα οποία στην συνέχεια κλείνονται σπίτι από την πολλή δίαιτα.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι οι διατροφικές διαταραχές, μετά την καθιέρωσή τους έχουν την τάση να παγιώνονται όλο και περισσότερο με τον χρόνο» επισημαίνει ο Δρ. Στάϊγκερ. «Τα ευρήματα καταδεικνύουν φυσικούς μηχανισμούς που επιδρούν στον οργανισμό και σε λειτουργίες του νευρικού συστήματος οι οποίοι κρύβονται πίσω από τις επιπτώσεις της χρονιότητας. Όλα αυτά τονίζουν την σημασία της αποτελεσματικής αντιμετώπισης όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νευρική ανορεξία: Η ασθένεια των μοντέλων! Τρόποι αντιμετώπισης