Νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) ο καθηγητής ιατρικής Γιώργος Παπαθεοδωρίδης

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΜ
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο διορισμός του νέου προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), μετά την παραίτηση του Ανδρέα Καραμπίνη.

Ο καθηγητής ιατρικής και Δ/ντης της Μονάδας Μεταμόσχευσης ήπατος του ΓΝΑ «Λαϊκό» Γιώργιος Παπαθεοδωρίδης αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Να σημειωθεί ότι η πρόσφατη παραίτηση του -επί τέσσερα χρόνια- προέδρου του ΕΟΜ Ανδρέα Καραμπίνη, συνοδεύθηκε από αιχμές κατά της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για δυσλειτουργίες στον Οργανισμό, οι οποίες οφείλονται, όπως υποστήριξε ο ίδιος στη σημερινή του δομή. Ενώ τόνισε ότι οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει από την προηγούμενη ηγεσία, είχαν συμβάλει στην ανάνηψη, τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του ΕΟΜ.

Το κενό που άφησε με την αποχώρηση του ο κ. Καραμπίνης ως μέλος διοικητικού συμβουλίου, θα καλυφθεί από την κ. Φωτεινή Φλίγκου, η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια και επιστ. υπεύθυνη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια».

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Ο κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, είναι καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής και Διευθυντής Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος-ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ». Υπήρξε μέλος στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Από το 1999 έως το 2013 εργαζόταν στη Β’ Παθολογική Κλινική του Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» και από το 2013 είναι διευθυντής της Παν/κής Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό». Αποφοίτησε με Άριστα και πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Εκπαιδεύτηκε στη Γαστρεντερολογία στο Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο» και μετεκπαιδεύτηκε επί διετία στην Ηπατολογία στο Royal Free Ηospital του Λονδίνου. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, ενώ είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος και της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (AGA-fellow). Είναι μέλος ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας-Διατροφής και της Επιτροπής Ιογενούς Ηπατίτιδας του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ έχει διατελέσει μέλος ΔΣ και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος. Υπήρξε συντονιστής των πρόσφατων Ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών για την Ηπατίτιδα Β.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα εστιάζονται στις ιογενείς ηπατίτιδες, αλλά έχει ασχοληθεί και με άλλα πεδία της Ηπατολογίας-Γαστρεντερολογίας. Είναι συγγραφέας >200 πλήρων άρθρων σε διεθνή περιοδικά (αθροιστικό Impact Factor>1000) που έχουν λάβει >6000 βιβλιογραφικές αναφορές (Η-index:40).

Έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης σε 1 και μέλος συντακτικών επιτροπών σε 5 διεθνή περιοδικά, κριτής άρθρων για όλα (>30) τα διεθνή περιοδικά γαστρεντερολογίας-ηπατολογίας και για μείζονα περιοδικά παθολογίας (Ν Engl J Med, Lancet, Ann Intern Med, κλπ), κριτής περιλήψεων στα ετήσια συνέδρια της EASL/UEG και Eυρωπαϊκών Ερευνητικών Προγραμμάτων για την Υγεία (EU 7th Framework Programme for Research, Horizon 2020).

Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής-πρόεδρος σε >50 διεθνή συνέδρια-ημερίδες, ενώ έχει παρουσιάσει >200 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια-ημερίδες και έχει λάβει 20 βραβεία καλύτερης εργασίας σε πανελλήνια συνέδρια-ημερίδες.