Νέος κοροναϊός: Στους 132 οι νεκροί – Πάνω από 5.900 τα κρούσματα

  • Ρούλα Τσουλέα
κοροναϊός
Ακόμα 26 ασθενείς υπέκυψαν στο νέο κοροναϊό που σαρώνει την ηπειρωτική Κίνα. Στην επαρχία-επίκεντρο της επιδημίας επιβεβαιώθηκε ότι ο κοροναϊός 2019-nCoV αρρώστησε ακόμα 840 ανθρώπους.

Νεότερο απολογισμό για την πορεία του κοροναϊού έδωσαν στη δημοσιότητα oι υγειονομικές Αρχές της επαρχίας Hubei. Σύμφωνα με αυτόν, ο αριθμός των ανθρώπων που δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή είναι πλέον 125 (χθες ήταν 100). Ο κοροναϊός έχει κοστίσει τη ζωή ακόμα 7 ανθρώπων σε άλλες περιοχές της Κίνας, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώθηκε ότι ο κοροναϊός προσέβαλλε συνολικά 3.554 ανθρώπους στο Hubei. Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν πάνω από 2.700 ασθενείς.

Σε ολόκληρη την Κίνα αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο 1.459 νέα κρούσματα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) της Κίνας. Έτσι, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ασθενών στην ηπειρωτική χώρα ανέρχεται σε 5.974.

Μεταξύ των ασθενών του Hubei, οι 228 παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις Αρχές της επαρχίας. Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, τουλάχιστον 970 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή έως κρίσιμη κατάσταση.

Διαβάστε ακόμα Νέος κοροναϊός: Δημοσιεύτηκαν τα συμπτώματα των πρώτων κρουσμάτων – Δείτε ποια είναι

Ο κοροναϊός 2019-nCoV προκαλεί στους περισσότερους ασθενείς ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού. Στο 20% των περιπτώσεων όμως εξελίσσεται σε σοβαρή νόσο, οδηγώντας σε πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια και μερικές φορές θάνατο.

Όπως όλοι οι ιοί που προκαλούν λοίμωξη του αναπνευστικού, ο κοροναϊός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων με τα σταγονίδια από τον βήχα και το φτάρνισμα. Ο ρυθμός μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων φαίνεται να είναι προς το παρόν χαμηλός, αν κρίνει κανείς από τα κρούσματα εκτός Κίνας.

Νέα κρούσματα σε Γερμανία και Γαλλία

Στη Γερμανία επιβεβαιώθηκαν ακόμα τρία κρούσματα λοίμωξης από το νέο κορωναϊό στη Βαυαρία. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι τρεις νέοι ασθενείς «συνδέονται» με τον πρώτο, έναν 33χρονο ο οποίος μολύνθηκε από Κινέζα συνάδελφό του.

Η γυναίκα είχε κάνει ολιγοήμερο ταξίδια στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, για να συμμετάσχει σε επαγγελματική συνάντηση στην οποία παραβρέθηκε και ο 33χρονος. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν συνολικά 40 εργαζόμενοι της εταιρείας ανταλλακτικών αυτοκινήτου Webasto.

Οι βαυαρικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι σήμερα θα τους εξετάσουν όλους προληπτικά, μη τυχόν κι έχουν μολυνθεί και αυτοί από τη συνάδελφό τους.

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία εντοπίστηκε το τέταρτο κρούσμα λοίμωξης από το νέο κοροναϊό, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Υγείας Jerome Salomon.

Πρόκειται έναν 80χρονο τουρίστα από την επαρχία Hubei, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Παρίσι. Η κατάστασή του «είναι σοβαρή», είπε ο κ. Salomon.

Τρίτο περιστατικό στον Καναδά

Στον Καναδά, ο υπουργός Υγείας της Βρετανικής Κολομβίας ανακοίνωσε πως καταγράφηκε το πρώτο «σχεδόν επιβεβαιωμένο» κρούσμα στα εδάφη της. Ο κοροναϊός ανιχνεύθηκε σε άνδρα ο οποίος είχε ταξιδεύσει στην πόλη Wuhan και επέστρεψε στο Βανκούβερ την περασμένη εβδομάδα.

Το Wuhan είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei της Κίνας και επίκεντρο της μεγάλης επιδημίας του κοροναϊού.

Ο άνδρας, που έχει ηλικία 40-49 ετών, εκδήλωσε συμπτώματα από το αναπνευστικό και βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του. Βγήκε θετικός στον κοροναϊό στην πρώτη εξέταση, αλλά οι Αρχές αναμένουν επαλήθευση του αποτελέσματος για να τον θεωρήσουν οριστικό κρούσμα.

Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα στον Καναδά. Τα άλλα δύο ήταν ένας 55χρονος άνδρας και η 53χρονη σύζυγός του, την οποία μόλυνε εκείνος.