Νέος κοροναϊός: Έφτασε σε 11 χώρες – Νεκρός γιατρός, 41 τα θύματα

  • Ρούλα Τσουλέα
κοροναϊός
Ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV έχει προσβάλλει σχεδόν 1.300 ανθρώπους σε 11 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Οι υγειονομικές Αρχές του πλανήτη δίνουν μάχη για να αποτραπεί η πανδημία.

Όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα οι κινεζικές υγειονομικές αρχές, ο κοροναϊός επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολύνει 1.287 ανθρώπους. Τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και των θυμάτων παρουσιάζει για ένα ακόμα 24ωρο αλματώδη αύξηση.

Όλοι οι θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Κίνα. Οι 39 από αυτούς στην επαρχία Hubei, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας. Δύο ακόμα θάνατοι έχουν καταγραφεί στις επαρχίες Hebei και Heilongjiang.

Μεταξύ των θυμάτων της επιδημίας συμπεριλαμβάνεται ο Dr Liang Wudong, ένας 62χρονος γιατρός ο οποίος μολύνθηκε από τους ασθενείς του, αναφέρει το Sky news.

Ο κοροναϊός έχει επίσης ανιχνευθεί στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Επίσης στο Νεπάλ, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Μαλαισία.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της σήμερα Σάββατο. Πρόκειται για έναν 50άρη άνδρα από την Κίνα, ο οποίος έφτασε στην Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα. Ο άνδρας βρισκόταν στην πόλη Wuhan απ’ όπου άρχισε η επιδημία.

Στην Αυστραλία προσγειώθηκε στις 19 Ιανουαρίου, με πτήση από την πόλη Guangzhou. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση.

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως ο νέος κοροναϊός ανιχνεύθηκε σε τρεις ανθρώπους. Είναι τα πρώτα κρούσματα του ιού στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν το δεύτερο κρούσμα τους. Είναι μία 60άρα γυναίκα από το Σικάγο, η οποία είχε ταξιδεύσει στην Κίνα. Η γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσαν ότι υπό έλεγχο βρίσκονται άλλα 63 άτομα.

Η Μαλαισία επίσης επιβεβαίωσε τρία κρούσματα του κοροναϊού. Είναι τα πρώτα σε αυτή τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Dzulkefly Ahmad, οι τρεις ασθενείς είναι Κινέζοι συγγενείς ενός 66χρονου, ο οποίος διαγνώστηκε με τον κοροναϊό στη Σιγκαπούρη. Ειδικότερα, πρόκειται για την 65χρονη σύζυγό του και τους δύο εγγονούς του, ηλικίας 11 και 12 ετών.

Στη Βρετανία, τα 14 ύποπτα περιστατικά που εξετάζονταν βγήκαν αρνητικά. Ωστόσο οι Αρχές λένε ότι προσπαθούν να εντοπίσουν σχεδόν 2.000 ανθρώπους οι οποίοι ταξίδευσαν από το Wuhan στη χώρα, τις εβδομάδες μετά την έναρξη της επιδημίας.

Σε κρίσιμη κατάσταση άλλοι 57

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Hubei, 658 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της. Τουλάχιστον οι 57 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei, το Wuhan, έχουν διακόψει την κυκλοφορία τους. Το ίδιο έχει γίνει και σε 12 άλλες πόλεις της επαρχίας.

Στις πόλεις αυτές κατοικούν  συνολικά 36 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν από τις εστίες τους.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναχαιτιστεί ο κοροναϊός, το Πεκίνο θα κλείσει επίσης ορισμένα τμήματα του Σινικού Τείχους. Θα κλείσει επίσης και άλλους τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Disneyland στη Σαγκάη.

Επιπλέον, για να καλυφθούν οι αυξημένες ιατρικές ανάγκες, οι Αρχές κτίζουν με ταχύτατους ρυθμούς ένα νέο νοσοκομείο 1.000 κλινών, το οποίο λένε θα είναι έτοιμο στις 3 Φεβρουαρίου!