Νέος κίνδυνος από το ζωικό βασίλειο: Ζώα μετατρέπονται σε ζόμπι από εγκεφαλική ασθένεια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην ερώτηση αν κινδυνεύουν δυνητικά και οι άνθρωποι, η απάντηση των επιστημόνων είναι "ναι" αν καταναλώσουν κρέας μολυσμένου ζώου. Δηλαδή πρόκειται για κάτι που μοιάζει με τις "τρελές αγελάδες" και τη Νόσο Κρόϊτσφελ -Γιάκομπς που ταλαιπώρησε την ανθρωπότητα πριν από χρόνια!

Η CWD επιτίθεται στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη των ζώων, προκαλώντας δραματική απώλεια βάρους, υπερβολική δίψα και επιθετικότητα. Ταυτόχρονα τα ελάφια χάνουν τον προσανατολισμό τους και στο στόμα τους παράγεται πολύ σάλιο.

Η chronic wasting disease (CWD) είναι μια μορφή σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στον πληθυσμό των ελαφιών στις ΗΠΑ, που έχει κάνει την εμφάνισή της σε 24 Πολιτείες και δύο περιφέρειες του Καναδά. Τελικά, προκαλεί τον θάνατο του ζώου.

Διαβάστε επίσης: Νέα «νόσος των τρελών αγελάδων»: Τι είναι η ασθένεια “ελάφι ζόμπι” – Καμπανάκι από Καναδούς επιστήμονες!

Καταναλώνουν ήδη άρρωστα ζώα

Αλλά σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Independent», που μεταδίδει στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα γύρω στα 15.000 άρρωστα ζώα καταναλώνονται κάθε χρόνο από ανθρώπους.

«Είναι πιθανό τα επόμενα χρόνια να καταγραφούν περιστατικά της νόσου στους ανθρώπους τα οποία να σχετίζονται με την κατανάλωση των άρρωστων ζώων» λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Μάλιστα ο Αμερικανός ερευνητής δρ Όστερχομ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «USA TODAY» είπε ότι είναι πιθανό η ασθένεια «CWD» να εμφανιστεί στους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια και την συνέκρινε με την εξάπλωση της Νόσου των Τρελών Αγελάδας που από το 1986 ως και το 2014 στοίχισε επιβεβαιωμένα την ζωή σε 177 ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία.