Νέος εθνικός συντονιστής για να ναρκωτικά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείου Υγείας συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού προκειμένου να παρουσιαστεί ο νέος Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, Χρήστος Κουϊμτσίδης (ΦΕΚ 81ΥΟΔΔ).

Κατά την εισηγητική του ομιλία ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στον Χρήστο Κουϊμτσίδη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν επιστήμονα εγνωσμένου κύρους με σταδιοδρομία στη Μεγάλη Βρετανία και θα συμβάλει καθοριστικά στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται στη χώρα μας. Τόνισε επίσης, ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι μία επανεκκίνηση της διαδικασίας κατάρτισης ενός Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και των άλλων εξαρτήσεων, πάνω σε συγκεκριμένους και καθορισμένους άξονες.

Ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι στόχος της πολιτικής του υπουργείου είναι:

«μέσα από συλλογική προσπάθεια να υπάρξει μια ολιστική, συνεκτική και αποτελεσματική παρέμβαση που και θα προσφέρει άμεσα και ορατά αποτελέσματα στην κοινωνία και στα ίδια τα εξαρτημένα άτομα. Στόχος μας είναι η καθολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού που θα βασίζεται σε ένα μακρόπνοο σχεδιασμό, ο οποίος θα ξεπερνά τα όρια μίας κυβερνητικής θητείας. Σημείωσε επίσης, ότι το υπουργείο Υγείας προτίθεται να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση τονίζοντας, «επιδίωξή μας είναι σε αυτήν την προσπάθεια να συμμετέχουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία, οι φορείς και όλες οι δημόσιες δομές που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά του καθενός και με συγκεκριμένους- διακριτούς ρόλους και υποχρεώσεις».

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε τέλος, σημαντικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή περιέχει σημαντικές και πρωτοποριακές -για τα ελληνικά δεδομένα- παρεμβάσεις, όπως οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης, οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης (ΚΟΙΣΕΝ) και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ναρκωτικών για ιατρική χρήση.

Τι είπε ο κ. Κουϊμτσίδης:

Από την πλευρά του ο νέος Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά, Χρήστος Κουϊμτσίδης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχει γίνει ήδη μεγάλη προσπάθεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει σωστός συντονισμός δράσεων, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο για την κοινωνία, όσο και για τον ίδιο τον χρήστη ουσιών.

Τόνισε ακόμα, ότι σε αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλλουν σημαντικά τα στοιχεία και τα παραδείγματα που υπάρχουν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού πρώτα αξιολογηθούν αυστηρά και προσαρμοστούν στις ανάγκες τις χώρας μας. Σημείωσε τέλος, ότι από τη λειτουργία της επιτροπής περιμένει, έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που ακόμα και μέσα από διαφωνίες και αντιθέσεις, θα μπορεί να συνθέσει ένα καθαρό και σαφές μήνυμα προς την κοινωνία.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι συμμετέχοντες στην Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, που μίλησαν για τους στόχους και τις προσδοκίες τους από τη λειτουργία της επιτροπής.

Στην Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών μετέχουν: εκπρόσωποι συναρμόδιων υπουργείων για το ζήτημα των ναρκωτικών και εκπρόσωποι εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Ψ.Ν.Α., Ψ.Ν.Θ., Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (Ε.Κ.Τ.Ε.Π.Ν.), Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας).

Παραθέτουμε μέρος του πλούσιου βιογραφικού του κ. Κουϊμτσίδη:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 1972-1978: 13ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλα, Ελλάδα

1978-1984: 2ο Λύκειο Καβάλα, Ελλάδα

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ: Κληροδότημα Κρήτσκη, (ιατρική σχολή 1984-1990).

Ερευνητική Υποτροφία, (1997-1998) Department of Academic Psychiatry, UMDS, University of London. Επιβλέπων Professor J.P Watson.

ΠΡΟΣΟΝΤΑ: Πτυχίο Ιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Λίαν Καλώς 7), (1990).

MSc in Mental Health Studies, U.M.D.S, University of London (1996).

MRCPsych, Royal College of Psychiatrists, U.K. (1997). Τίτλος ειδικότητας.

FRCPsych, Fellowship of the Royal College of Psychiatrists, UK (2016). Τιμητική Διάκριση

Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Κατάρτισης, Γενική Ψυχιατρική για Ενήλικες (Ψυχιατρική Εθισμού) (2002).

Διδακτορικό (PhD in Psychological Medicine), Institute of Psychiatry, King’s College London. Επιβλέποντες: Professor C. Drummond, Dr. D. Stahl and Professor R. West (2009).

Πτυχιακή εργασία: «Η φύση των προσδοκιών έκβασης και άλλων ψυχολογικών διαδικασιών στον εθισμό».

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

2016 Gold CARE Leader Award, SABP. Χρυσή διάκριση για Ηγετικές Iκανότητες.

2015 HSJ Award for Clinical Research Impact Research & Development Department of SABP. 1ο Βραβείο για Κλινική Έρευνα για το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης.

2011 Nominated for Chair’s Award of the best employee: leadership skills.

Υποψήφιος για το βραβείο Καλύτερου Εργαζόμενου (ηγετικές ικανότητες).

2009 Chair’s Award of the best employee. Βραβείο Καλύτερου Εργαζόμενου.

2009 Governors’ Award: NW Herts CDAT.

Βραβείο Διοικητών 2009: Έπαινος στην κλινική ομάδα για το σεβασμό προς τους χρήστες υπηρεσιών και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

2008 Team Bronze Award to NW Herts CDAT.

2008 Χάλκινο Βραβείο για την κλινική ομάδα για την αξιολόγηση των υπηρεσιών αλκοόλ.

2006 Team Gold Award to NW Herts CDAT.

2006 Χρυσό Βραβείο για την κλινική ομάδα για τη μείωση του χρόνου αναμονής των υπηρεσιών αλκοόλ.

2004 Team Gold Award to NW Herts CDAT.

2004 Χρυσό Βραβείο για την κλινική ομάδα για τον έλεγχο και την επέκταση των Υπηρεσιών Κοινοτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Το 2008, η κλινική ομάδα ήταν υποψήφια για το Βραβείο Καινοτομίας Υπηρεσιών της Ανατολικής Περιφέρειας της Αγγίας για τις υπηρεσίες αλκοόλ.

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

• Από τον Ιανουάριο του 2018

Επίτιμος Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο του St Andrew’s, Σκωτία.

• Από τον Απρίλιο του 2016. Διευθυντής: Professor Alex Baldacchino.

Επίτιμος Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Τμήμα Επιστήμης Εγκεφάλου, Imperial College, Λονδίνο. Διευθυντής: Professor David Nutt.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ (NHS)

• Από τον Ιούλιο του 2018 (μερική απασχόληση)

Διυθυντής Ψυχίατρος στις εξαρτήσεις ARC Hounslow, Central and North West London, NHS Foundation Trust (CNWL), Λονδίνο.

• Από τον Ιούλιο του 2018 (μερική απασχόληση)

Διυθυντής Ψυχίατρος στις εξαρτήσεις NW iACCESS Surrey and Borders NHS Foundation Trust (SABP), Surrey.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

• Από τον Ιανουάριο του 2018

Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής της Gaia Healthcare LTD. Μια διεθνή πρωτοβουλία για την προώθηση της κλινικής πρακτικής βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων, της κατάρτισης και της έρευνας σε εθισμούς και ψυχική υγεία.

• Από τον Απρίλιο του 2012

Διευθυντής Ψυχίατρος στο Κέντρο Ψυχιατρικής του Λονδίνου, Λονδίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν