Νέο τεστ περιορίζει την κατάχρηση αντιβιοτικών

  • Iatropedia
Ένα νέο άμεσο τεστ αίματος μπορεί να μειώσει την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών διακρίνοντας βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις.

Αντίθετα με τις περισσότερες μεθόδους διάγνωσης μολυσματικών ασθενειών που βασίζονται στην άμεση ανίχνευση του παθογόνου αιτίου, το διαγνωστικό in-vitro τεστ αίματος ImmunoXpert της MeMed Ltd αποκωδικοποιεί την ανοσολογική αντίδραση του σώματος για να διακρίνει με ακρίβεια αν ένας ασθενής πάσχει από οξεία βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ευρείας κλινικής μελέτης με την συμμετοχή 1.000 και πλέον ασθενών τα οποία δημοσιοποίησε η εταιρία στο PLΟS ONE, οι πληροφορίες που παρέχει το τεστ δίνει στους γιατρούς την δυνατότητα να φροντίσουν τους ασθενείς περιορίζοντας τόσο την κατάχρηση όσο και την ανεπαρκή χρήση αντιβιοτικών.

Συχνά, οι βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις είναι κλινικώς δυσδιάκριτες και αυτό οδηγεί στην υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, συμβάλλοντας στην εξάπλωση πολυανθεκτικών «σούπερ-ιών» που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τείνει να λάβει διαστάσεις πραγματικής κρίσης. Στον αντίποδα, η αδυναμία ταχείας διαφοροποίησης λοιμώξεων έχει συνέπεια την μη χρήση αντιβιοτικών εκεί που χρειάζονται –κάτι που συμβαίνει στο 20-40% των βακτηριακών λοιμώξεων, εκθέτοντας έτσι τους ασθενείς στον κίνδυνο επιπλοκών και αυξάνοντας το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Το νέο τεστ αξιοποιεί το γεγονός ότι βακτήρια και ιοί ενεργοποιούν διαφορετικές οδούς στο ανοσοποιητικό. Η εκτενής διαλογή πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού ατόμων με οξείες λοιμώξεις επέτρεψε στους ερευνητές να προσδιορίσουν τρείς διαλυτές πρωτεΐνες οι οποίες έχουν το χαρακτηριστικό ότι ενεργοποιούνται μόνο από βακτήρια ή ιούς. Η δοκιμή του ImmunoXpert έδειξε ότι το τεστ έχει ευαισθησία άνω του 90% σε 56 διαφορετικά παθογόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιβίωση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί! Μύθος ή αλήθεια;