Νέο τεστ για άμεσο εντοπισμό του ιού Έμπολα

  • Iatropedia
Η τροποποίηση μιας φορητής συσκευής ανίχνευσης μαλάριας από μια καναδέζικη εταιρία, υπόσχεται να δίνει αποτελέσματα του τεστ για Έμπολα σε λίγα λεπτά και όχι μετά από ώρες ή μέρες.

Με οικονομική ενίσχυση 700.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκεϊτς, η εταιρία Fio Corporation μετατρέπει το Deki Reader, μια φορητή συσκευή ανίχνευσης του ιού της ελονοσίας που χρησιμοποιείται ήδη στην Γκάνα, για τον εντοπισμό του θανατηφόρου Έμπολα χωρίς την καθυστέρηση που κυριολεκτικά κοστίζει ζωές στις περιοχές υψηλού κινδύνου της Δυτικής Αφρικής. Η συσκευή όχι μόνο θα παρέχει στις αρχές την δυνατότητα να έχει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά θα δίνει στα υγειονομικά συνεργεία την απαιτούμενη ευελιξία να πραγματοποιούν τεστ επί τόπου, ελέγχοντας κάθε άτομο ύποπτο για μόλυνση από τον ιό όπως και όλους όσους ήλθαν σε επαφή μαζί του.

Το Deki Reader χρησιμοποιεί δείγμα αίματος και σε 18 λεπτά δίνει αποτελέσματα τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν για περαιτέρω επεξεργασία σε μια τράπεζα δεδομένων (cloud) επιτρέποντας πρόσβαση από οπουδήποτε. Μέχρι στιγμής έχει αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε πολλές αφρικανικές χώρες αφού όπου δεν υπάρχει διαγνωστικός εξοπλισμός, οποιοσδήποτε παραπονεθεί για πονοκέφαλο, δυσκαμψία μυών ή κόπωση θεωρείται ότι έχει ελονοσία και του χορηγείται αγωγή –ακόμη κι αν δεν έχει ελονοσία! Πρακτική, όπως επισημαίνουν οι υγειονομικές αρχές, όχι μόνο αντιοικονομική αλλά και αχρείαστη εξαιτίας των παρενεργειών που έχουν τα φάρμακα αυτά.

Η συσκευή της Fio δίνει ελπίδες ότι θα κάνει την διαφορά στις χώρες που μαστίζονται από τον ιό του Έμπολα, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει δραματική προειδποίηση ότι δεν προφταίνει την εξάπλωση της επιδημίας. Η σχετική τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί σε δείγματα αίματος από την «ζώνη του Έμπολα» και οι πρώτες δοκιμές σε ασθενείς αναμένονται τους επόμενους μήνες. Μάλιστα η εταιρία σχεδιάζει να τροποποιήσει την συσκευή για τεστ εντοπισμού και άλλων μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του AIDS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υψώνει τείχος η Ελλάδα κατά του Έμπολα! Όλο το σχέδιο Βορίδη

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον 'Εμπολα!