Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει ακόμα και τον ελάχιστον κίνδυνο εμφράγματος

  • Iatropedia
Εκατομμύρια άνθρωποι καταφτάνουν κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων παγκοσμίως με πόνο στο στήθος, ο οποίος πολύ συχνά οφείλεται σε καρδιακή προσβολή. Τώρα, ένα νέο τεστ μπορεί να μειώσει το άγχος της αναμονής και της άγνοιας για το τι συμβαίνει στον ασθενή, παρέχοντας μια γρήγορη και ακριβή διάγνωση για το αν πρόκειται όντως για καρδιακή προσβολή ή όχι.

Το τεστ υψηλής ευαισθησίας στην καρδιακή τροπονίνη είναι ένα τεστ αίματος που μπορεί να μετρήσει πολύ χαμηλά επίπεδα τροπονίνης, μιας πρωτεΐνης που απελευθερώνεται από την καρδιά κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής. Το τεστ μπορεί γρήγορα και με ασφάλεια να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Η χρήση αυτού του τεστ στην καθημερινή πρακτική θα μπορούσε να σώσει τους ασθενείς από το να ξοδεύουν δεκάδες ώρες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, λένε οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στην Μεγάλη Βρετανία.

Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν ότι τα άτομα που εμφανίζουν πόνο στο στήθος θα πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο προκειμένου να ελεγχθούν για υψηλά επίπεδα της τροπονίνης (πάνω από 99%) για να επιβεβαιωθεί ότι έχουν όντως υποστεί μια καρδιακή προσβολή.

Για να γίνει αυτό, οι ασθενείς θα πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για την επανάληψη της εξέτασης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το νέο τεστ θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ασφάλεια πολύ χαμηλότερα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατόν και ερεύνησαν και το αν και κατά πόσον η ανίχνευση τροπονίνης σε ποσότητα μικρότερη των 5 ng/L σε ασθενείς με πόνο στο στήθος θα προσδιόριζε με ασφάλεια ότι ο ασθενής δεν διέτρεχε κανένα κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Σε δείγμα 6.000 συμμετεχόντων στην έρευνα διαπιστώθηκε, ότι ένα όριο τροπονίνης κάτω των 5 ng/L εντοπίστηκε στο 61% των ασθενών με πολύ χαμηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, με αρνητική προγνωστική αξία 99,6%, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε προηγούμενη κατάσταση, ή πάθηση. Ένα χρόνο αργότερα, οι ίδιοι ασθενείς εξακολουθούσαν να έχουν τρεις φορές χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου από αυτή, σε σύγκριση με όσους είχαν επίπεδα τροπονίνης 5 ng/L ή υψηλότερα.

Έτσι, αποδείχτηκε ότι όσοι περνούν το νέο τεστ με επίπεδο τροπονίνης κάτω των 5 ng/L μπορούν με απόλυτη ασφάλεια να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο, γνωρίζοντας ότι ο πόνος στο στήθος δεν προέρχεται από πιθανή ή εν εξελίξει καρδιακή προσβολή.

http://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SOS: Πέντε ασυμπτωματικές ασθένειες που σκοτώνουν χωρίς προειδοποίηση

Το τοπ-10 των τροφών για να καθαρίσετε τις αρτηρίες σας