Νέο success story: Ποιος πετάει 60 εκατ. ευρώ από τον τομέα της Υγείας το 2014;

  • Iatropedia
Το ότι λεφτά ...δεν υπάρχουν είναι πλέον γνωστό σε όλους. Το ότι κάποιοι φροντίζουν όμως να ανακόπτουν ακόμη και τη μικρή πιθανότητα εισροής χρημάτων στα ταμεία του ΕΣΥ, δεν είναι σίγουρα γνωστό.

Τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ αναμένεται να χάσει ο τομέας της Υγείας το 2014 από τις κλινικές μελέτες. Ο δυσκίνητος γραφειοκρατικός μηχανισμός μπλοκάρει άνευ λόγου και αιτία την πραγματοποίηση ερευνών μέσα στα νοσοκομεια, έρευνες οι οποίες όμως πληρώνονται αδρά από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Και το ζήτημα είναι ότι ενώ η χώρα μας με βάση τα αιτήματα που υπάρχουν κατά καιρούς θα μπορούσε να εισπράττει ακόμη και 400 εκατ. ετησίως, τελικά τα ποσά δεν ξεπερνούν τα 70 με 80 εκατ. Το χρόνο. Και το χειρότερο είναι ότι κατά τη φετινή χρονιά, τα κονδύλια αυτά αναμένεται να είναι ακόμη πιο περιορισμένα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνο Φρουζή, οι εκτιμήσεις για το 2014 μιλούν μόνο για 20 με 30 εκατ. ευρώ.

Που μπλοκάρει η όλη υπόθεση;

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις εγκρίσεις κλινικών μελετών, καθώς η σημερινή ηγεσία της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, όχι μόνο αδυνατεί να εγκρίνει έγκαιρα τον αριθμό των κλινικών μελετών που κατατίθενται, αλλά βάζει εμπόδια και στην κατάθεση των νέων μελετών, καθυστερώντας σημαντικά τα σχετικά ραντεβού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Και το θέμα είναι ότι οι διεθνείς κλινικές μελέτες αποτελούν σημαντική επένδυση για τη χώρα, ενώ προσφέρουν σημαντικούς πόρους – ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό, φάρμακα και εξετάσεις – στα νοσοκομεία που συμμετέχουν.

Παράλληλα, εξασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών – πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη εξαντλήσει τις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές – στις πιο καινοτόμες θεραπείες, ενώ δίνουν τη δυνατότητα στους ιατρούς να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία με νέες θεραπείες.

Και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών δεν υπάρχουν φάρμακα για θεραπεία, και οι ασθενείς είναι απελπισμένοι. Όμως με τις κλινικές μελέτες μπορούν να μπουν σε δοκιμαστικές θεραπείες με την ελπίδα ότι μπορεί και να γιατρευτούν.

Ωστόσο για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των ελληνικών κέντρων σε αυτές, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα έναρξης.

Ενώ η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί με την προηγούμενη ηγεσία της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, με αποτέλεσμα να εγκρίνονται οι κατατεθειμένες μελέτες ανά μήνα, χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και χωρίς όρια στις καταθέσεις ή στα σχετικά ραντεβού, με τη σημερινή κατάσταση η χώρα κινδυνεύει να χάσει και τις επενδύσεις στην έρευνα που είχαν επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Όλα αυτά βέβαια σε μία περίοδο όπου η χώρα έπρεπε να επιδιώκει και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της, επενδύοντας στην έρευνα και ανάπτυξη, όχι μόνο δεν πετυχαίνεται ο στόχος, αλλά τίθεται σε κίνδυνο και η ανταγωνιστικότητα της χώρας, έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσους γιατρούς θα βρίσκουμε δωρεάν σε ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ!

Έρχονται πρωτόκολλα και για τις ρευματολογικές παθήσεις! Τι ετοιμάζει ο Άδωνις

Και γδαρμένοι και…απλήρωτοι! Γιατί κάποιοι γιατροί του ΠΕΔΥ δεν παίρνουν μισθό;

Ξεκινά η αξιολόγηση για τους γιατρούς του πρώην ΕΟΠΥΥ! Τα κριτήρια και οι βαθμολογίες