Νέο στέλεχος του ιού της γρίπης βρέθηκε σε νυχτερίδες

  • Iatropedia
Ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης Α, ανακαλύφθηκε στις νυχτερίδες, γεγονός που καταδεικνύει για πρώτη φορά, ότι εκτός από τα πουλιά και οι νυχτερίδες μπορούν να είναι φορείς του ιού. Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται, ότι ο ιός με την παρούσα του μορφή, δεν συνιστά απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Ο νέος ιός γρίπης Α, με την ονομασία Η17, εντοπίστηκε σε ένα δείγμα 3 νυχτερίδων από 316 που ζουν στη κεντρική και νότια Αμερική, και που εξέτασαν οι επιστήμονες του «κέντρου έλεγχου και πρόληψης ασθενειών» των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα είδος νυχτερίδας που δεν δαγκώνει ανθρώπους, αλλά τρέφεται μόνο με φρούτα.

Προηγούμενες πανδημίες γρίπης, όπως αυτές του στελέχους Η1Ν1 (πήρε την ονομασία «γρίπη των χοίρων», έχουν προέλθει από ζώα. Κάποια στιγμή τα στελέχη του ιού μεταλλάσσονται και αποκτούν τη δυνατότητα να μολύνουν και ανθρώπους.

Οι ερευνητές μέχρι στιγμή δεν είναι ούτε καθησυχαστικοί, αλλά ούτε βρίσκονται και σε κατάσταση πανικού. Αναλύουν τα δεδομένα και τονίζουν: «Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε στον κόσμο να μην ανησυχεί, ούτε ότι ο ιός αυτός δεν είναι επικίνδυνος. Ακόμη δεν ξέρουμε. Πάντως τα αρχικά εργαστηριακά τεστ, δείχνουν ότι ο νέος ιός χρειάζεται να υποστεί σημαντικές αλλαγές, για να μπορέσει να μολύνει και να εξαπλωθεί εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.»

Συνήθως και με απλά λόγια, οι επιστήμονες εξηγούν ότι ένα άλλο ζώο, για παράδειγμα, ένα άλογο, ή ένας χοίρος ή ένας σκύλος, θα πρέπει να μολυνθεί πρώτα τόσο με τον ιό της νυχτερίδας, όσο και με τον ιό της ανθρώπινης γρίπης, προκειμένου να υπάρξει η επικίνδυνη γενετική μετάλλαξη.

Πάντως μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν είναι καν σίγουροι, ότι ο νέος ιός προκαλεί ασθένεια στις ίδιες τις νυχτερίδες, ενώ δεν έχουν εντοπίσει και τον τρόπο μετάδοσης του, από νυχτερίδα σε νυχτερίδα. Οι νυχτερίδες κατά το παρελθόν, έχουν βρεθεί να είναι φορείς ιών και άλλων ασθενειών που πλήττουν τα ζώα και τους ανθρώπους, όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (sars), η λύσσα και ο αιμορραγικός ιός Μάρμπουργκ.

Οι μεγάλοι τοπικοί πληθυσμοί νυχτερίδων και η ικανότητα τους να διασχίζουν τεράστιες αποστάσεις σε μεγάλες ομάδες, διευκολύνουν την απόκτηση και εξάπλωση διαφόρων ιών. Η νυχτερίδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα θηλαστικών, πάνω στη γη, με 1200 διαφορετικά είδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τη γρίπη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

χρήσιμες συμβουλές για όταν βουλώνει η μύτη και δεν ξεβουλώνει με τίποτε

προσοχή στη γρίπη, δεν είναι πάντα αθώα

«τι να κάνω όταν πονάει ο λαιμός μου»