Νέο «ψαλίδι» σε δωρεάν φάρμακα και παροχές του ΕΟΠΥΥ!

  • Iatropedia
Ακόμη χειρότερα θα εξελιχθούν τα πράγματα για τους ασθενείς μετά τις εκλογές καθώς η τρόικα πιέζει για περαιτέρω μείωση της δαπάνης στην Υγεία. Με εξαιρετικά απαξιωτικό ύφος οι δανειστές μας ζητούν κι άλλες περικοπές ώστε η Ελλάδα να μην ξεφεύγει από το μέσο όρο της Ευρώπης. Τι θα χάσουν οι Έλληνες ασθενείς με όποια κυβέρνηση και να εκλεγεί;

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η τρόικα πιέζει μεταξύ άλλων και γα τη φαρμακευτική δαπάνη η οποία δείχνει να ξεφεύγει και να μην περιορίζεται στα 2,88 δις που έχουν υπολογισθεί για το 2012.

Έτσι η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα περιορισμού της δαπάνης τα οποία και φυσικά θα κοπούν από τους Έλληνες ασθενείς.

Οι ασφαλισμένοι θα υποχρεωθούν αν συνεχισθεί έτσι η ανοδική πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, να πληρώσουν περισσότερα από την τσέπη τους τόσο για φάρμακα όσο και για υπηρεσίες.

Άλλωστε είναι κάτι που εμμέσως πλην σαφώς έχει προαναγγελθεί.

Ούτως ή άλλως ήδη οι ασφαλισμένοι των περισσότερων Ταμείων πληρώνουν πια και για εργαστηριακές εξετάσεις (15%) τις οποίες μέχρι πρόσφατα πραγματοποιούσαν δωρεάν.

Πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα ειδικά σε εκείνα που δεν καταπολεμούν τη βασική νόσο και θεωρούνται «περιφερειακά». Ήδη πολλά από αυτά δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία με πρόσφατο νόμο που αύξησε ακόμη περισσότερη τηδαπάνη των ασθενών.

Δεν αποκλείεται επίσης να ψαλιδιστούν παροχές σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όπως σε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις.

Το πλαφόν άλλωστε είναι μέσα στην ατζέντα της τρόικας που θεωρεί ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. οι ασθενείς πληρώνουν σε πολλές υπηρεσίες που λαμβάνουν ενώ και το ποσοστό συμμετοχής τους στα φάρμακα είναι πολύ μεγαλύτερο.