Νέο πρόσωπο με την βοήθεια τρισδιάστατης εκτύπωσης!

  • Iatropedia
Ειδικοί πλαστικοί βοηθούν στην αποκατάσταση του σοβαρά παραμορφωμένου προσώπου ενός δίχρονου κοριτσιού εκτυπώνοντας 3D μοντέλα του κρανίου της.

Η μικρούλα Violet Pietrok γεννήθηκε με εγκάρσια σχιστία Τessier, μια σπάνια δυσμορφία που προκαλείται όταν τα οστά του προσώπου δεν έχουν «δέσει» σωστά. Τα μάτια της είναι σε τέτοια απόσταση μεταξύ τους που θυμίζουν περισσότερο… μάτια πουλιού ενώ η μύτη της στερείται χόνδρου. Όμως έχει ξεκινήσει στο Boston Children's Hospital μια σειρά πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων για την επιδιόρθωση του προβλήματος τις οποίες θα κάνουν ευκολότερες τα 3D μοντέλα του κρανίου της που έγιναν με την βοήθεια της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Η αναδόμηση του προσώπου της μικρής Βάϊολετ δεν είναι απλή υπόθεση διότι προϋποθέτει σειρά λεπτεπίλεπτων τομών, ορισμένες πολύ κοντά στο οπτικό νεύρο. Βασισμένη σε πολλαπλές μαγνητικές τομογραφίες που προηγήθηκαν, η τρισδιάστατη εκτύπωση μοντέλων του κρανίου της παρέχει στους χειρούργους την καινοτομία να προσομοιώνουν τις ακριβείς τομές που θα κάνουν αργότερα χωρίς να κινδυνεύσει το παιδί. Χρειάσθηκε μια ολόκληρη μέρα για να ολοκληρωθεί η εκτύπωση όμως το μοντέλο είναι τόσο πιστό που ακόμη και η οστική μάζα είναι ακριβής.

Η συγκεκριμένη τεχνική εξοικονομεί χρόνο και μέσα ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι η προ-εγχειρητική εξάσκηση αποκαλύπτει ενδεχόμενα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται εκ των προτέρων, αποφεύγοντας την λήψη κρίσιμων αποφάσεων μέσα στο χειρουργείο, μεσούσης μιας τόσο απαιτητικής επέμβασης. Έντονο ενδιαφέρον για την νέα προσέγγιση δείχνουν τώρα και άλλα νοσοκομεία καθώς πέραν των προφανών πλεονεκτημάτων έχει διαπιστωθεί ότι ασθενείς που χειρουργήθηκαν με την βοήθεια της τεχνικής αυτής συνήλθαν πιο γρήγορα και πήραν συντομότερα εξιτήριο.