Το νέο ΠΕΔΥ θα υπηρετήσει τα ιδεώδη της Αριστεράς- Θα είναι δημόσιο και ελάχιστα ιδιωτικό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
προσωπικός γιατρός
Το υπουργείο Υγείας ενημερώνει επιλεκτικά μόνο κάποιους από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους για τις μεταρρυθμίζεις που ετοιμάζει, αλλά ευτυχώς τα σχέδιά τους διαρρέουν νωρίτερα και έτσι δεν χάνουμε και πολλά που δεν μας κάλεσαν χθες στην Αριστοτέλους... Το σχέδιο είναι γνωστό λίγο ως πολύ προεκλογικά όταν όλοι μας έλεγαν ότι θα δώσουν έμφαση στο Δημόσιο και θα υποβιβάσουν τον ρόλο του ιδιώτη γιατρού. Μένοντας πιστοί σε αυτό, μειώνουν τους συμβεβλημένους και ενδυναμώνουν τον ρόλο του δημόσιου γιατρού της γειτονιάς!

Σε πρώτη φάση θα καλυφθεί ένα μέρος του πληθυσμού (το 30% του αστικού και το 25% του συνολικού). Συγκεκριμένα το πιλοτικό ΠΕΔΥ θα αφορά 2.407.506 μόνιμους κάτοικους σε 62 σημεία σε όλη την χώρα με 240 Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ) και 1.024 οικογενειακούς γιατρούς εκ των οποίων οι 356 θα είναι παιδίατροι.

Το κάθε ιατρείο γειτονιάς που θα βρίσκεται στον αστικό ιστό θα καλύπτει 10.000 με 12.000 κατοίκους που θα το επισκέπτονται και θα εγγράφονται με το ΑΜΚΑ τους. Έτσι θα αποκτούν τον οικογενειακό τους γιατρό, ο οποίος θα μπορεί να τους επισκεφτεί και στο σπίτι. Το ιατρείο γειτονιάς θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και θα είναι στελεχωμένο με 4 οικογενειακούς γιατρούς, 1 παιδίατρο, 2 νοσηλευτές και 1 κοινωνική λειτουργό.

Οι γιατροί που θα απασχοληθούν στα ιατρεία γειτονιάς θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης –δηλαδή δεν θα μπορούν να έχουν δικό τους ιατρείο- με τριετή σύμβαση και με μηνιαίο μισθό 1.800 ευρώ καθαρά. Η προκήρυξη για τις θέσεις αναμένεται να βγει τον Δεκέμβριο. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας για τις μονάδες υγείας υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια για τα πρώτα τρία χρόνια, μετά θα περάσει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας του υπουργείου υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2017 θα έχουν μειωθεί στα νοσοκομεία κατά 11,3% οι επισκέψεις
ενώ στο τέλος του 2018 η μείωση θα φτάσει στο 20,4% δηλαδή 5.572.000 λιγότερες επισκέψεις.