Νέο νομοσχέδιο σε διαβούλευση- Σειρά έχουν οι κλινικές…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το αναμενόμενο εδώ και μήνες σχέδιο νόμου για τις ιδιωτικές κλινικές με την όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή.

Το σχέδιο νόμου αναπτύσσεται σε 48 άρθρα και μία σειρά από τεχνικές προδιαγραφές για τα κτήρια, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση ενώ όπως επισημαίνει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, διέπεται έως σήμερα από πολλά νομοθετήματα… Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πολλά αντικρουόμενα αρκετές φορές ρυθμιστικά πλαίσια.

Ο κ. Πολάκης επισημαίνει εξάλλου ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί μία παρέμβαση στο πλαίσιο των ιδιωτικών κλινικών, με βάση τις εξής κατευθύνσεις:

Την ενοποίηση  όλων των διατάξεων που βρίσκονται διάσπαρτες, ρυθμίζοντας το ίδιο αντικείμενο. Σε αυτή την βάση, το προτεινόμενο σχέδιο αποτελεί μία προσπάθεια νομοθετικού εξορθολογισμού, κωδικοποιώντας σε ένα ενιαίο κείμενο όλες τις επιμέρους ειδικές ή γενικές ρυθμίσεις.

Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των κλινικών, που συνίσταται στην αναθεώρηση των παλαιών και ήδη παρωχημένων ρυθμίσεων που αφορούν τόσο στους γενικούς όρους και προϋποθέσεις όσο και στις τεχνικές προδιαγραφές (προσωπικό, μετρικά στοιχεία, ιατρικός εξοπλισμός, νοσηλευτικές μονάδες και τμήματα κ.α.).

Την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και την αναθεώρηση των τεχνικών προδιαγραφών, με πλήρη διασφάλιση της παροχής υψηλών υπηρεσιών υγείας. Προς τούτο, ελήφθη συγκεκριμένη μέριμνα ως προς την ποινική κατάσταση των ιδιοκτητών και των υπευθύνων λειτουργίας των κλινικών.

Στοχεύει στην υπαγωγή όλων των κλινικών σε κοινούς κανόνες, όπου ήταν απαραίτητο, με σεβασμό προς τις μονάδες, στις οποίες χορηγήθηκε νομίμως άδεια με βάση το προϋφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και παράλληλα την δυνατότητα να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος, εφόσον το επιθυμούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν