Νέο κρούσμα Candida Auris: Γυναίκα νοσηλεύεται στην απομόνωση του νοσοκομείου Χανίων

  • Iatropedia newsroom
Ο πολυανθεκτικός μύκητας Candida Auris έχει προκαλέσει 122 θανάτους σε ελληνικά νοσοκομεία μέσα σε 3 χρόνια.

Ακόμη ένα κρούσμα Candida Auris καταγράφεται στην Ελλάδα, αυτή τη φορά στα Χανιά. Στο νοσοκομείο της πόλης, γυναίκα ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση.

Όπως επιβεβαίωσε στο zarpanews.gr o διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, το κρούσμα αφορά περιστατικό ασθενούς, η οποία πρόσφατα διεκομίσθη στο νοσοκομείο Χανίων από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά από μακρά νοσηλεία εκεί.

Η ασθενής από την πρώτη στιγμή νοσηλευόταν στην απομόνωση και στις καλλιέργειες που ελήφθησαν την ημέρα της εισαγωγής, ανιχνεύτηκε ο μύκητας.

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το σχετικό πρωτόκολλο και έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα με τις οδηγίες της προέδρου επιτροπής λοιμώξεων.

Ο Candida Auris είναι ενδονοσοκομειακό μικρόβιο που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά και προκαλεί σοβαρές επιπλοκές αλλά και θανάτους σε ασθενείς που βρίσκονται σε μακροχρόνια νοσηλεία.

Σύμφωνα με την τελευταία, χρονικά, μελέτη του ΕΟΔΥ, από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2022, καταγράφηκαν στην Ελλάδα συνολικά 122 θάνατοι (28,4%), εκ των οποίων οι 40 (34,8%) αφορούσαν σε διεισδυτική (πολύ σοβαρή) λοίμωξη.