Νέο Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων στον Πειραιά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την Πέμπτη υπεγράφη η διμερής προγραμματική σύμβαση για το ξεκίνημα της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Πειραιά με διακριτικό τίτλο « ΠΛΟΗΓΟΣ » από τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελο Καφετζόπουλο και την πρόεδρο του νέου Κέντρου Πρόληψης, Μαρία Λαμπρίδου.

Έδρα του Κ.Π. της ΠΕ Πειραιά είναι ο Δήμος Πειραιά, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν Περιφερειακά γραφεία στους Δήμους Περάματος, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Ρέντη και Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Το Κέντρο Πρόληψης έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων που απευθύνονται παράλληλα:

α) Στα άτομα, μέσα από την ενίσχυση της προσωπικότητας, την εμψύχωση και την ενεργοποίησή τους.

β) Στην οικογένεια, έναν από τους βασικούς κοινωνικούς θεσμούς με στόχο την ενίσχυση της αναδόμησης της, τη θετική αλλαγή των σχέσεων και τη διεύρυνση της λειτουργικότητάς της.

γ) Στη σχολική κοινότητα, επίσης έναν από τους βασικούς κοινωνικούς θεσμούς, με στόχο την ενίσχυση του παιδαγωγικού και κοινωνικοποιητικού ρόλου του στη φάση ανάπτυξης και εκκοινωνισμού των ατόμων.

δ) Στην ευρύτερη κοινότητα (γειτονιά, κοινωνικές ομάδες, συλλογικότητες, τοπική κοινότητα κ.λπ.), προκειμένου να ξαναχτιστεί ο κοινωνικός ιστός και να προωθηθούν συνεκτικές αξίες όπως η συνεργασία, η φιλία, η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρεβρέθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, η πρώην αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, περιφερειακή σύμβουλος σήμερα, Κατερίνα Θανοπούλου, ο συνεργάτης του κ. Γαβρίλη,  Ιπποκράτης Κατερλής, η προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης ΟΚΑΝΑ,  Νικολέττα Γεωργαλά και ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας ΟΚΑΝΑ,  Κυριάκος Παναγόπουλος.

Με τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης ΠΕ Πειραιά  – στο οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Πειραιά,  ο Δήμος Δραπετσώνας–Κερατσινίου, ο Δήμος Κορυδαλλού, ο Δήμος Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη,  ο Δήμος Περάματος, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά – προστίθεται ένα ακόμη Κέντρο Πρόληψης στο δίκτυο της περιφέρειας Αττικής.

Είναι γεγονός ότι τα Κέντρα Πρόληψης υποαντιπροσωπεύονται στη μεγαλύτερη περιφέρεια της Χώρας και υπάρχουν πολλοί δήμοι που δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις οργανωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις τους. Ο ΟΚΑΝΑ, μέσα στα υπάρχοντα στενά δημοσιονομικά όρια κάνει κάθε ενέργεια για να ιδρυθούν Κέντρα Πρόληψης σε περιοχές που δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό ανταποκρίθηκε δυναμικά στις πρωτοβουλίες που υπήρξαν από την αυτοδιοίκηση και ειδικότερα από την Περιφέρεια Αττικής, που πρωτοστάτησε  στην ίδρυση του Κέντρου Πρόληψης Πειραιά.