Το νέο ιατρικό μισθολόγιο φτωχοποιεί εκ νέου τους νοσοκομειακούς γιατρούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας, "με το νόμο 4472/2017 (ΦΕΚ Α’74/19.5.2017) τροποποιήθηκε ο νόμος- λαιμητόμος 4387/2016 του ψαλιδοχέρη υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Με τα άρθρα 138, 139 και 140 του νόμου4472/2017 θεσπίστηκαν οι ρυθμίσεις του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου, για το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξέδωσε και συμπληρωματική εγκύγκλιο με οδηγίες για την εφαρμογή του. Όλα τα επίσημα κυβερνητικά έγγραφα «ξεχείλιζαν» από αυξήσεις για τους νοσοκομειακούς γιατρούς".

Και συνεχίζει ο κ. Σιώρας: «Η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ με ανακοινώσεις τους (25.7.2017 και 13.9.2017, αντίστοιχα, που επισυνάπτονται) είχαν προειδοποιήσει ότι αντί για αυξήσεις έρχονται μειώσεις, απ’ τον μνημονιακό συνδυασμό των περιορισμένων αυξήσεων και των αιματηρών φορολογικών αλμάτων, για να καλυφθούν έτσι τα, επίσης, ματωμένα πλεονάσματα.

Ιδού και η επιβεβαίωση: Οι οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων ετοιμάζονται για την αναδρομική εφαρμογή απ’ την 1.1.2017. Έτσι το μήνα Νοέμβρη 2017, ένας διευθυντής του ΕΣΥ –όπως φαίνεται και στο επίσημο έγγραφο προετοιμασίας για τη μισθοδοσία-  θα πάρει μόλις ένα δεκαπενθήμερο, αφού θα γίνουν αναδρομικές κρατήσεις δέκα μηνών! Ανάλογες μειώσεις θα υπάρξουν και στις άλλες βαθμίδες των νοσοκομειακών γιατρών.

Τότε οι φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές μας είχαν προπηλακίσει «ως ψεύτες». Αν απόμεινε τσίπα ντροπής ας απολογηθούν στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Πάντως για τους νοσοκομειακούς γιατρούς δεν υπάρχει άλλος  δρόμος απ’ τον ανυποχώρητο αγώνα, σε συμπόρευση με όλους όσους θίγονται απ’ την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Δείτε παραδείγματα:

2. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΙΣΘΟΥ (2)

 

Ανακοίνωση από την ΟΕΝΓΕ για το ιατρικό μισθολόγιο:

Με την εφαρμογή του νέου ιατρικού μισθολογίου που νομοθετήθηκε πρόσφατα το 2017 με τις διατάξεις του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου της «2ης αξιολόγησης», επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας για μειώσεις στις καθαρές τακτικές αποδοχές για την πλειοψηφία των γιατρών ΕΣΥ κυρίως στις βαθμίδες επιμελητών Α’και διευθυντών. Είναι η πολλαπλή μείωση που υφίστανται οι μισθοί μας τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ για την προσφυγή που είχε υποβληθεί από την ΟΕΝΓΕ και από Ενώσεις, για την προηγούμενη περικοπή αποδοχών μας από το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο που είχε γίνει από το 2012 έως και σήμερα. Η ενημέρωση που έχουμε ως τώρα είναι ότι η απόφαση δικαιώνει την προσφυγή μας. Σε κάθε περίπτωση δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημα για αποκατάσταση των μισθών μας και στην ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών που είχαμε στα επίπεδα προ κρίσης και προ μνημονίων, οι οποίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες με την εφαρμογή του νέου ιατρικού μισθολογίου και την αύξηση της φορολογίας.

Διεκδικούμε την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας με το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουμε αποφασίσει στα προηγούμενα Γ.Σ.

Από την ΕΙΝΑΠ:

Από το 2010 μέχρι σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί λόγω των μνημονίων και της πολιτικής της Ε.Ε. έχουν απολέσει το 48% – 52% των συνολικών τους εισοδημάτων.

Με το 4ο μνημόνιο έχασαν και πάρα πολλά συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί κατακόρυφα η φορολογία εισοδήματος με συνέπεια οι πραγματικές απώλειες να ξεπερνούν το 55% των εισοδημάτων του 2010.

Χρόνια τώρα διεκδικούμε αναπλήρωση όλων των απωλειών με αγώνες πολιτικούς, συνδικαλιστικούς αλλά και με δικαστικά μέσα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει χρήματα στις τράπεζες και στους μεγάλους επιχειρηματίες, έχει αφήσει τα νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις και τους μαχόμενους γιατρούς τους έχει καταδικάσει σε πολύ χαμηλά μισθολογικά επίπεδα.

Η κυβέρνηση επαίρεται ότι δίνει αύξηση στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα; Δίνει ακαθάριστες αποδοχές από 100€ μέχρι 150€ ανά μήνα περίπου σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια –δηλαδή κάτω από 100€ καθαρά- και την ίδια ώρα έχει αυξήσει κατακόρυφα τη φορολογία εισοδήματος.

Στα εκκαθαριστικά των νοσοκομειακών γιατρών ο φόρος εισοδήματος έχει γίνει από τριπλάσιος έως τετραπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση;

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν άλλο δρόμο παρά το δρόμο του αγώνα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους για ουσιαστικές αυξήσεις, αναπλήρωση των απωλειών και ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί τη φτώχεια.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ                                                                               ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΑΧΑΤΗΣ