Νέο φάρμακο παρέχει 100% προστασία από τον ιό της «γρίπης των πτηνών» Η5Ν1

  • Iatropedia
Αποκαλείται «γρίπη των πτηνών» όμως όταν ο ιός Η5Ν1 που την προκαλεί περάσει στους ανθρώπους έχει ποσοστό θνησιμότητας 60%. Τώρα, ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο φάρμακο που σε πειραματόζωα είχε απόλυτη επιτυχία.

Μέχρι στιγμής η μετάδοση του Η5Ν1 από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν υφίσταται, ωστόσο οι επιστήμονες ανησυχούν ότι σε περίπτωση που ο ιός υποστεί μια σειρά μεταλλάξεων τότε θα ξεσπάσει πανδημία. Ερευνητές από το St. Jude Children's Research Hospital του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και την εταιρία MacroGenics κατόρθωσαν να αναπτύξουν ένα αντίσωμα που σε κουνάβια και ποντίκια παρείχε προστασία 100% από τον ιό. Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να παράξουν προστασία όμως συχνά η τάση των ιών να μεταλλάσσονται ταχύτατα έχει ως αποτέλεσμα την αντίσταση στα φάρμακα ενώ τα εμβόλια απαιτούν τουλάχιστον έξι μήνες για να αναπτυχθούν μετά την εμφάνιση κάποιου είδους γρίπης, επισημαίνουν ειδικοί. Επίσης, τα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά σε ηλικιωμένους ή σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Όπως αναφέρεται στην έκδοση της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας Journal of Virology, οι ερευνητές στράφηκαν στην λύση του συνδυασμού δύο διαφορετικών αντισωμάτων σε ένα «εξειδικευμένο δίδυμο» στο οποίο ο ιός Η5Ν1 θα δυσκολευτεί να προβάλει αντίσταση. Μια και μόνο μικρή δόση της νέας ένωσης FcDART στο εργαστήριο έδειξε ότι έχει την δυνατότητα να παρέχει πλήρη προστασία έναντι του θανατηφόρου στελέχους της γρίπης σε κουνάβια τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό ως μοντέλα για την ανθρώπινη γρίπη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το FcDART μπορεί να χορηγείται μια ημέρα πριν την μόλυνση –για την προστασία π.χ. των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης– μέχρι και τρείς ημέρες μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο εφιάλτης της γρίπης των πτηνών επέστρεψε! Νέος τύπος ιού με βαριά συμπτώματα