Νέο φάρμακο αναχαιτίζει την εξέλιξη λεμφώματος Hodgkin

  • Iatropedia
Ένα νέο φάρμακο που δοκιμάσθηκε μετά από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων σε πάσχοντες από λέμφωμα Hodgkin κατόρθωσε να σταματήσει την πρόοδο της νόσου για δύο χρόνια, επισημαίνουν Αμερικανοί ερευνητές.

Οι δύο κύριες θεραπείες για πάσχοντες από λέμφωμα Hodgkin, μια μορφή καρκίνου του αίματος που επηρεάζει το λεμφικό σύστημα, είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ασθενών ανταποκρίνεται στην θεραπεία, άλλοι είτε αδυνατούν ή ο καρκίνος ανακάμπτει σε λίγους μήνες. Για την συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, ερευνητές στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης δοκίμασαν ένα νέο φάρμακο γνωστό ως BV (brentuximab vedotin) για να διαπιστώσουν κατά πόσο μπορεί να σταματήσει την νόσο σε άτομα που έχουν υποστεί ισχυρές δόσεις χημειοθεραπείας και μεταμόσχευση αυτόλογων βλαστικών κυττάρων για την αντικατάσταση των βλαστοκυττάρων που χάθηκαν λόγω της θεραπείας και εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, έδειξαν ότι η μπρεντουξιμάβη βεδοτίνη (ΒV) προσκολλάται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων παρέχοντας την δυνατότητα χορήγησης αντικαρκινικού φαρμάκου απευθείας σε αυτά, εξουδετερώνοντάς τα. Στο 65% των ασθενών ομάδας υψηλού κινδύνου που δοκιμάσθηκε, το μονοκλωνικό αυτό αντίσωμα μπόρεσε να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου για δύο χρόνια μετά την μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Δεδομένου ότι είναι απίθανο μετά την πάροδο δύο ετών να επανεμφανισθεί η νόσος σε ασθενείς που υπέστησαν μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα άτομα αυτά κατά πάσα πιθανότητα έχουν θεραπευτεί. Παρά τις λίγες παρενέργειες, οι ειδικοί δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι κανένα φάρμακο δεν είχε τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα σε τόσο δύσκολα αντιμετωπίσιμες περιπτώσεις της νόσου Hodgkin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ''φτερουγίζει'' η καρδιά σας;

Πέντε συνήθειες που ραγίζουν την καρδιά!