Νέο διορθωτικό δελτίο τιμών φαρμάκων σε 10 μέρες μετά το αλαλούμ και τις ελλείψεις!

  • Iatropedia
Μετά τα αλλεπάλληλα προβλήματα στην αγορά φαρμάκου, τις πιέσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ακόμη και στο περιβάλλον του Μαξίμου, την έλλειψη φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων, αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου 10 ημέρες νέο διορθωτικό δελτίο.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μετά και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από όλους τους παράγοντες της αγοράς φαρμάκου, αναμένεται να εκδώσει νέο διορθωτικό δελτίο τιμών σε περίπου 10 ημέρες.

Μάλιστα παρότι ο νόμος προβλέπει αυτό να γίνει σε 20 ημέρες, τελικώς θα επισπευσθούν οι διαδικασίες και αυτό θα εκδοθεί συντομότερα.

Οι αρμόδιοι του ΕΟΦ που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο θέμα, θα εστιάσουν σε περίπου 400 φάρμακα που παρουσιάζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα και λάθη στις τιμές τους.

Ωστόσο οι φαρμακοβιομηχανίες παραμένουν μάλλον παγωμένες και δε γνωρίζουν πώς να τιμολογήσουν τα σκευάσματά τους και με ποιες ακριβώς τιμές.

Εξάλλου τα τελευταία 24ωρα εκδόθηκαν όχι μία αλλά …τρεις εκδοχές του νέου δελτίου τιμών.

Από το υπουργείο Υγείας πάντως περιμένουν να δοθεί τιμή από τις εταιρείες στα 6500 φάρμακα που θεωρούν ότι δόθηκαν κανονικές και νόμιμες τιμές με βάση το νόμο, και τα υπόλοιπα 400 στη συνέχεια.

Το παιχνίδι ωστόσο συνεχίζεται με τις φαρμακαποθήκες να έχουν ξεκινήσει απεργίες και να τις διακόπτουν ως δείγμα …καλής θέλησης, παρότι μάλλον είναι ευνοημένες δεδομένου ότι οι χαμηλές τιμές των σκευασμάτων διευκολύνουν τις εξαγωγές των φαρμάκων στο εξωτερικό σε πολύ πιο συμφέρουσες τιμές.

Βέβαια ο ΕΟΦ απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές για να μην υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά.

Αυτές όμως εμφανίσθηκαν ήδη. Πολλά γνωστά φάρμακα απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων και οι ασφαλισμένοι οδηγούνται αναγκαστικά στα γενόσημα σε πολλές περιπτώσεις.

Εξάλλου πολλοί που γνώριζαν ότι έρχεται νέο δελτίο τιμών φρόντισαν να κρατήσουν στις αποθήκες τα σκευάσματα.

Πάντως το όλο αλαλούμ οδήγησε τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) να επιδιώξουν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό κάτι όμως που δεν επετεύχθη. Συναντήθηκαν με τον Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κ.Μπαλτάκο προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματα του κλάδου.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες και περιμένουμε άμεσα αλλαγές τονίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) καθώς υπογραμμίζει: «ο ΣΦΕΕ αναγνωρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΦ και η Κυβέρνηση προκειμένου να εξομαλυνθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες με το υπό έκδοση Δελτίο Τιμών.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στηρίζουμε την προσπάθειά για περαιτέρω εξορθολογισμό του φαρμακευτικού προϋπολογισμού και όλοι οι εταίροι του φαρμάκου προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή λύση προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε τις προσεχείς λίγες ημέρες να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των παρατηρήσεων του υπό έκδοση Δελτίου Τιμών και το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στις διορθώσεις των λαθών και στην έκδοση ορθής επανάληψης».

Δήμητρα Ευθυμιάδου