Νέο δελτίο τιμών με εξοικονομήσεις αλλά και αγκάθια!

  • Iatropedia
Μελέτησαν, κουράστηκαν, αναζήτησαν στοιχεία αλλά τελικώς το ...έκαναν το θαύμα τους στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και το υπουργείο Υγείας εκδίδοντας το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που περιλαμβάνει τις νέες τιμές όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Άλλωστε η αρμοδιότητα της έκδοσης του νέου δελτίου τιμών πήγε και ...ήρθε αρκετές φορές από και προς τον ΕΟΦ, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκδοθούν άρον άρον λόγω και της δέσμευσής μας στην τρόικα. Διαβάστε αναλυτικά τις αυξήσεις αλλά και τις δραστικές μειώσεις σε φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας.

Από αυξήσεις έως και 234% αλλά και μειώσεις που σχεδόν αγγίζουν το σύνολο της τιμής κάποιων σκευασμάτων δηλαδή κατά 99,7%, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικά ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς να περικόψουν τη φαρμακευτική δαπάνη.

Με το νέο τιμοκατάλογο άλλωστε εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.

Όμως πολλά φάρμακα δέχονται δραστικές μειώσεις που ξεκινούν από το 99,7% και φθάνουν μέχρι και το -0,15 ενώ κάποια άλλα δέχονται αύξηση από 0,1% έως και 234%! Οι μειώσεις στις τιμές φέρνουν ωστοσο και ένα άλλο πρόβλημα στο προσκήνιο. Τον κίνδυνο κάποιες εταιρείες να αποσύρουν τα πολύ φθηνά σκευάσματα και να τα αντικαταστήσουν με άλλα παρόμοια αλλά πιο ακριβά.

Πάντως πολλές ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε ενστάσεις επειδή έχουν αντιρρήσεις για τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων τους.

Να σημειωθεί ότι το νέο δελτίο τιμών που δεν περιλαμβάνει καινοτόμα φάρμακα που αναμένουν καιρό τώρα Έλληνες ασθενείς, αναμένεται να ισχύσει από τη Δευτέρα για τις εταιρείες, ενώ για τις φαρμακαποθήκες από 24/10 και για τα φαρμακεία από 1ης Νοεμβρίου.

Δήμητρα Ευθυμιάδου