Νέο χαράτσι από τη Δευτέρα στα φάρμακα! Πόσο θα πληρώνουν οι ασθενείς

  • Iatropedia
Αλλάζει και πάλι η συμμετοχή στα φάρμακα των ασθενών καθώς από τη Δευτέρα θα πληρώνουν ολόκληρη τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέο σύστημα στους υπολογιστές τους πρέπει να υιοθετήσουν στα φαρμακεία τους όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου ώστε από τη Δευτέρα να αρχίσουν οι νέες χρεώσεις στους ασθενείς. Με βάση υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2219/9-9-2013, οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη διαφορά από την τιμή αποζημίωσης που δίνει ο ΕΟΠΥΥ μέχρι την τιμή που κοστίζει το φάρμακο στο ράφι. Μέχρι πρόσφατα τη μισή διαφορά κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ αλλά πλέον οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επιβαρύνονται επιπλέον εάν τουλάχιστον θέλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν την ίδια θεραπεία. Διαφορετικά μπορούν να επιλέξουν γενόσημα σκευάσματα για τα οποία πληρώνουν τη μισή συμμετοχή.

Πάντως οι νέες χρεώσεις έφεραν αναστάτωση και στα φαρμακεία καθώς μέσα σε ελάχιστες ώρες οι φαρμακοποιοί έπρεπε να αλλάξουν τα συστήματά τους.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με κατ επείγουσα επιστολή του ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να δοθεί παράταση. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος Κυριάκος Θεοδοσιάδης:

«Πληροφορούμεθα από τις εταιρείες διαχείρισης προγραμμάτων φαρμακείων ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 16/10/2013 να εγκατασταθούν στους Η/Υ των φαρμακείων οι αλλαγές που προκύπτουν με την υπουργική απόφαση και αλλάζει τον τρόπο συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Ενδεχόμενα λάθη που είναι πολύ πιθανό να εμφανισθούν εάν η διαδικασία γίνει χωρίς προηγουμένως να τεσταριστεί, θα πλήξουν την αξιοπιστία του συστήματος, αναγκαστικά θα επιβάλλει την αποσύνδεση των φαρμακείων από το σύστημα API, και κατ’ επέκταση θα αδρανοποιήσει τους φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων και τελικά θα οδηγηθούμε σ’ ένα απέραντο αδιέξοδο».

Ο κλάδος ζήτησε 48ωρη παράταση για να υλοποιηθούν οι αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εντάσεις για την..ένταση στο νοσοκομείο Κέρκυρας! Οι απολύσεις Άδωνι και οι αντιδράσεις-Ντοκουμέντο Βίντεο

Διαγνωστικά με το …κιάλι! Χωρίς εξειδικευμένες εξετάσεις τα ελληνικά νοσοκομεία

Έρχονται οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία! Πως θα μοιραστεί η τράπουλα

Νοσοκομειακοί γιατροί: κομματικά τα κριτήρια διορισμού νέων διοικητών στο ΕΣΥ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν