Νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στα σχολεία: Μειώνονται οι μέρες της καραντίνας – Τι ισχύει για εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΔΥ
Την ώρα που τα κλειστά τμήματα σχολείων λόγω κορωνοϊού αυξάνονται και πλέον πλησίαζαν τα 1000 σε όλη την Επικράτεια, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε νέες οδηγίες για τη σχολική κοινότητα, σχετικά με τη διαχείριση των κρουσμάτων ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές.

Στις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ διευρύνεται αριθμητικά η έννοια της συρροής κρουσμάτων σε σχέση με το προηγούμενο υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας. Συγκεκριμένα αυξάνεται κατά 1 ο αριθμός των κρουσμάτων που θεωρούνται συρροή, δηλαδή από 2 ή 3 επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 σε «τέσσερα ή περισσότερα».

Σε περίπτωση συρροής περισσότερων από τεσσάρων κρουσμάτων στο ίδιο σχολείο, πάντως, «δεν πρέπει να οδηγεί αυτόματα και με ευκολία στην αναστολή της λειτουργίας όλης της σχολικής μονάδας», σύμφωνα με το νέο πλαίσιο διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Προϋπόθεση για το κλείσιμο όλης της σχολικής μονάδας θα είναι η διερεύνηση και κατά το δυνατόν η τεκμηρίωση του ενδεχομένου ενδοσχολικής μετάδοσης και διασποράς. Στα κρούσματα στα σχολεία, δεν θα πρέπει να προσμετρώνται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής ή άλλης εξωσχολικής μετάδοσης.

Πότε και πως επιστρέφουν στο σχολεία τα κρούσματα Covid-19

Μαθητής ή μέλος του προσωπικού που είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού -χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών- και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή, μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις 20 ημέρες, σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Επίσης, τα κρούσματα Covid-19 εξαιρούνται από την υποχρέωσης του self test για διάστημα 90 ημερών από τη διάγνωση. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού, θα πρέπει να γίνεται διαγνωστικός εργαστηριακός έλεγχος με ταχύ τεστ ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή με μοριακό έλεγχο (RT-PCR) σε δομή υγείας.

ΕΟΔΥ: Στενές επαφές και καραντίνα

Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και να παραμείνουν στο σπίτι τους (ή σε άλλο χώρο που θα οριστεί) σε 10ήμερη «καραντίνα». Επιστρέφουν στο σχολείο μετά από 10 μέρες μετά από αυτοδιαγνωστικό τεστ. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η καραντίνα για τις επαφές ήταν 14 ημέρες.

Μετά την επιστροφή στο σχολείο και έως την ολοκλήρωση περιόδου 14 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα COVID-19, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση για την ενδεχομένη εκδήλωση συμπτωμάτων που πληρούν τα κριτήρια του ύποπτου κρούσματος COVID-19

Εξαιρούνται από την καραντίνα οι επαφές και στενές επαφές που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από Covid-19

Εξαιρούνται της 10ήμερης καραντίνας, εκπαιδευτικοί και μέλη προσωπικού που έχουν πλήρως εμβολιαστεί και έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος (δηλαδή ≥2 εβδομάδες μετά την λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου, εάν το εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις, ή την λήψη μιας δόσης εάν το εμβόλιο χορηγείται σε μία δόση) και με την προϋπόθεση ότι η στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα συμβαίνει εντός 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους και είναι ασυμπτωματικοί.
• Καραντίνα 10 ημερών δεν θα πρέπει να τηρείται και από ασυμπτωματικό άτομο το οποίο έχει ήδη νοσήσει με COVID-19 και ήρθε σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, εφόσον η έκθεση συνέβη εντός 6 μηνών από την αρχική νόσο του.
• Στις δύο αυτές περιπτώσεις απαιτείται επαγρύπνηση για ενδεχόμενη εκδήλωση συμπτωμάτων ύποπτων για λοίμωξη COVID-19 για 14 ημέρες μετά την έκθεση, αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού SARS-CoV-2 και συστηματικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες

Δείτε εδώ αναλυτικά το νέο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τα σχολεία