Νέες οδηγίες του CDC για την παραλλαγή της COVID, BA.2.86

  • Iatropedia newsroom
CDC, COVID
Μια παραλλαγή της COVID-19 που ονομάζεται BA.2.86 και προκάλεσε συναγερμό αυτό το καλοκαίρι, εμφανίστηκε ξανά στο «ραντάρ» του CDC.

Η παραλλαγή αντιπροσώπευε σχεδόν το 9% των περιπτώσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου των 2 προηγούμενων εβδομάδων, από 3% τις προ – προηγούμενες 2 εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από το CDC.

Οι εκτιμήσεις δεν είναι ακριβείς και το CDC ανέφερε ότι το πραγματικό ποσοστό των κρουσμάτων μπορεί να κυμαίνεται από 5% έως 15%.

Το CDC έκανε το ασυνήθιστο βήμα την περασμένη Δευτέρα, δημοσιεύοντας μια συγκεκριμένη ανακοίνωση σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων BA.2.86.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή τράβηξε την παγκόσμια προσοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω του πόσο διαφορετική είναι σε σύγκριση με άλλες εξέχουσες παραλλαγές του ιού που προκαλεί η COVID-19, αυξάνοντας την πιθανότητα η νέα παραλλαγή να είναι πιο ικανή να προκαλέσει μόλυνση.

Αλλά μετά από μεγάλο ενδιαφέρον το καλοκαίρι για την BA.2.86, δεν κατέληξε να είναι τόσο διαδεδομένη όσο αναμενόταν, έτσι για μήνες δεν περιλαμβανόταν ως αυτόνομη παραλλαγή στη λίστα παρακολούθησης παραλλαγών του CDC.

«Αυτή τη στιγμή, η BA.2.86 δεν φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση των λοιμώξεων ή των νοσηλειών στις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε το CDC στην ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.

«Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε εάν η μόλυνση με BA.2.86 παράγει διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές. Γενικά, τα συμπτώματα της COVID-19 τείνουν να είναι παρόμοια σε διάφορες παραλλαγές. Οι τύποι των συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως, εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη λοίμωξη».

Το BA.2.86 είναι τώρα η τρίτη πιο σημαντική παραλλαγή που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, πίσω από τα HV.1 και EG.5, τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% όλων των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ. Και οι τρεις είναι προέρχονται από την Omicron.

Φωτογραφία: istock