SOS από τους νοσηλευτές: “Θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές”

  • Γιάννα Σουλάκη
επιθέσεις
Αυξάνονται οι βίαιες επιθέσεις στα δημόσια νοσοκομεία εναντίον προσωπικού, ενώ σαν να μην έφτανε αυτό, νέα εγκύκλιος του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη επιφορτίζει τους νοσηλευτές και με επιπλέον καθήκοντα “αστυνόμευσης” των χώρων των νοσοκομείων.

Τα μεγάλα κενά σε προσλήψεις φυλάκων, αλλά και η απουσία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιστατικών βίας, έχουν ως αποτέλεσμα την έξαρση των επιθέσεων στα νοσοκομεία. Μέσα στο Σαββατοκύριακο επιθέσεις από συνοδούς ασθενών δέχθηκαν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Ναυπλίου και “Αγ.Ανδρέα” Πάτρας.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΕΔΗΝ: Τέσσερα νέα περιστατικά βίας στα Δημόσια Νοσοκομεία – Οι Διοικήσεις δεν μηνύουν τους δράστες

Επιθέσεις σε νοσοκομεία: Γροθιές στο κεφάλι δέχτηκε τραυματιοφορέας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

Το περασμένο Σάββατο στις 4 το απόγευμα, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου Ναυπλίου, βρέθηκε Ρομά με την έγκυο γυναίκα του, η οποία αιμορραγούσε.

Ο τραυματιοφορέας έσπευσε να κατεβάσει τη γυναίκα από το φορτηγάκι, την ώρα που ο σύζυγός της -για άγνωστο λόγο- τον γρονθοκόπησε στο κεφάλι, και συγκεκριμένα στο αριστερό αυτί, με αποτέλεσμα ο άτυχος εργαζόμενος να υποστεί ρίξη τυμπάνου.

Προς τιμήν του, ο τραυματιοφορέας αγνόησε το τραύμα του και μετέφερε τη αιμορραγούσα γυναίκα στο γυναικολογικό τμήμα, ενώ όταν κάλεσε την αστυνομία, ο σύζυγος είχε γίνει καπνός. Σε επικοινωνία που είχε αργότερα, γιατρός του νοσοκομείου με τον Εισαγγελέα, εισέπραξε την απάντηση ότι ο εργαζόμενος θα έπρεπε να υποβάλλει μήνυση, καθώς από τη στιγμή που ο δράστης είχε εξαφανιστεί, δεν μπορούσε να κινηθεί αυτόφορη διαδικασία. Ο τραυματιοφορέας δεν έκανε μήνυση.

Διαβάστε επίσης: Νέο κρούσμα ξυλοδαρμού γυναίκας γιατρού στο νοσοκομείο Μεσολογγίου

Επίθεση σε νοσηλεύτριες από 8 άτομα στον “Αγ.Ανδρέα” Πάτρας, για να εισέλθουν σε κλινική, εκτός ωραρίου επισκεπτηρίου

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε στην Πνευμονολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Αγ.Ανδρέας” το Σάββατο το μεσημέρι.

Σε ώρα που είχε λήξει το επισκεπτήριο, εισέβαλαν στην κλινική οκτώ (!!!) άτομα μαζί με ένα ανήλικο παιδί και απαιτούσαν να δουν νοσηλευόμενο συγγενικό τους πρόσωπο.

Οι νοσηλεύτριες ζήτησαν από τους επισκέπτες να φύγουν, ενώ τους ενημέρωσαν ότι δεν επιτρέπεται η παρουσία παιδιών στο νοσοκομείο, καθώς νοσηλεύονταν περιστατικά με λοιμώδη νοσήματα, π.χ. φυματίωση.

Επικράτησε πανδαιμόνιο με φωνές, απειλές και προπηλακισμούς, ενώ ενεπλάκησαν προσωπικό, ασθενείς και συνοδοί. Κλήθηκε η ασφάλεια του νοσοκομείου, όμως, στη βάρδια ήταν μόνο 2 κοπέλες ως προσωπικό ασφαλείας, οπότε ζητήθηκε η παρέμβαση της αστυνομίας. Τα πνεύματα ηρέμησαν, αφού έγιναν οι σχετικές συστάσεις.

Ανήμερα του Πάσχα, στο ίδιο νοσοκομείο ασθενής έσπασε τζαμαρία εντός του χώρου των Επειγόντων Περιστατικών, επιτέθηκε σε ιατρούς και από τύχη δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου ή ασθενή.

Διαβάστε επίσης: Άγριος ξυλοδαρμός υπαλλήλου στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πατρών

Οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας και των Διοικήσεων

Τεράστιες ευθύνες φέρουν, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων. Η αδιαφορία και η αδράνεια που έχουν επιδείξει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, η ατιμωρησία των δραστών και η συνεχής αποσιώπηση των περιστατικών, είναι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των βίαιων επιθέσεων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, νέα απόφαση με την υπογραφή του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, εκθέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τους νοσηλευτές, θεσμοθετώντας την επιφόρτιση τους με το ρόλο της “αστυνόμευσης” και τον έλεγχο των χώρων του νοσοκομείου για παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες και διακινητές διαφημιστικών φυλλαδίων.

Σύμφωνα με την Απόφαση:

«Την ευθύνη για την τήρηση των ανωτέρω, σχετικά με την παραμονή των συνοδών αλλά και των αποκλειστικών νοσοκόμων, καθώς και τον έλεγχο για μη διακίνηση διαφημιστικού υλικού για παροχή φροντίδας, έχει ο/η Προϊστάμενος/η ή ο/η υπεύθυνος νοσηλευτής/τρια βάρδιας του Τμήματος όπου νοσηλεύεται ο ασθενής, καθώς και ο/η εφημερεύων κάθε φορά Τομεάρχης και το προσωπικό ασφάλειας του νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής».

υπουργικη αποφαση

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ ΕΔΩ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία κ. Μιχάλης Γιαννάκος υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, εκτός από το ότι προκαλεί μεγαλύτερες αφορμές για προστριβές μεταξύ νοσηλευτών και συνοδών-επισκεπτών, ποινικοποιεί και τη δουλειά του νοσηλευτή:

“Είναι απαράδεκτο αυτό, δεν έχει ο νοσηλευτής στην αρμοδιότητα να ελέγξει ποιος είναι παράνομος ή νόμιμος μέσα στα νοσοκομεία. Το έχουμε καταγγείλει. Αυτή είναι δουλειά της ασφάλειας και της διοίκησης του νοσοκομείου. Είναι ανεπαρκέστατη η ασφάλεια και ρίχνουν τις ευθύνες στο προσωπικό. Δεν είναι υποχρεωμένος ο νοσηλευτής να ελέγχει για τις παράνομες αποκλειστικές. Οι περισσότερες από αυτές που μπαίνουν μέσα για αποκλειστικές, δηλώνουν συγγενείς και συνοδοί. Πως να τους ξεχωρίσουμε εμείς με τόση δουλειά που έχουμε, για να τους πετάξουμε έξω; Τηλεοράσεις και καρέκλες που πουλάνε δηλαδή, εμείς πως να τα ελέγχουμε; Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά της ασφάλειας, να προσλάβουν ασφάλεια. Και το χειρότερο είναι ότι ποινικοποιείται και η δουλειά μας. Οταν συμβεί κάτι με όλα αυτά τα περιστατικά, θα πουν στο τέλος ότι “την ποινική ευθύνη την έχουν οι νοσηλευτές, να η εγκύκλιος του υπουργού”

Δείτε τι αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ για τους λόγους αύξησης της βίας στα νοσοκομεία: ΠΟΕΔΗΝ: «Συνεχείς βίαιες επιθέσεις στα νοσοκομεία κι η κυβέρνηση δεν ιδρώνει»

Αποσιώπηση από τις Διοικήσεις και κάλυψη για τις επιθέσεις στα νοσοκομεία 

‘Οπως υποστηρίζει ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, (και έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη από Σωματεία γιατρών και νοσηλευτών και πρόσφατα και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αιτωλοακαρνανίας), θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και οι ίδιες οι Διοικήσεις των νοσοκομείων να υποβάλλουν μηνύσεις κατά των δραστών που προχωρούν σε επιθέσεις κατά του προσωπικού των νοσοκομείων.

Διαβάστε επίσης: Ιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας: Αυξημένα κρούσματα άσκησης βίας εναντίον γιατρών – Να αλλάξει ο νόμος

“Εχουμε θέσει στον Υπουργό επανειλλημμένα ότι θα πρέπει οι Διοικήσεις των νοσοκομείων να υποβάλλουν μηνύσεις. Σήμερα κάνει μήνυση από μόνος του, αυτός που έχει δεχθεί βία. Ομως, όταν τραβάνε πιστόλια και μαχαίρια, κανένας δεν πάει να υποβάλλει μήνυση γιατί φοβάται τη στοχοποίηση και τα αντίποινα. Με τόσα επεισόδια, αν είχαν γίνει μηνύσεις και κάθονταν στο σκαμνί, θα το σκέφτονταν να κάνουν φασαρίες. Ενώ τώρα υπάρχει ατιμωρησία. Στο Ναύπλιο για παράδειγμα με τον Ρομά το Σάββατο, κανένας δεν υπέβαλλε μήνυση για να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου”.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι υπάρχει συγκάληψη του φαινομένου από τις Διοικήσεις, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων:

“Οι Διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν εντολές να αποσιωπούν τα γεγονότα για να μην συκοφαντείται η κυβέρνηση. Για παράδειγμα στον Ερυθρό Σταυρό όταν έφαγε η νοσηλεύτρια το μαχαίρι, την κάλεσε ο Διοικητής και της είπε να μην πει τίποτα. Για να μην χαλάσει η εικόνα της κυβέρνησης. ‘Εχετε δει ποτέ κάποια Διοίκηση να βγάλει ανακοίνωση για να καταδικάσει ή να καταγγείλει κάποιο γεγονός με βία σε νοσοκομείο; Βρείτε μου έστω και μια ανακοίνωση μιας Διοίκησης. Ποτέ δεν μιλάνε για τη βία στα νοσοκομεία”, καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Διαβάστε επίσης: ΣΟΚ: Ρατσιστική βία μεταξύ γιατρών στο Ογκολογικό Νοσοκομείο “Αγιοι Ανάργυροι”