Νέες απαιτήσεις τρόικας για τα φάρμακα! Τι θα κάνει το υπουργείο Υγείας

  • Iatropedia
Νέες μειώσεις στον τομέα των φαρμάκων απαιτεί η τρόικα ως προαπαιτούμενο μεταξύ άλλων για την καταβολή της δόσης των 2,8 δις ευρώ. Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων ώστε να κουρευτεί περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη ζητά η τρόικα για την καταβολή της δόσης των 2,8 δις ευρώ.

Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας οι δανειστές μας θεωρούν ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων εκτός των άλλων τη νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς σε πρόσφατη συνομιλία του με τα τεχνητά κλιμάκια της τρόικας τόνιζε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να μειωθούν κι άλλο οι τιμές στα φάρμακα. Άλλωστε ήδη πολλά σκευάσματα έχουν μειωμένες τιμές αρκετά πιο κάτω από ότι προβλέπει ο νόμος, με συνέπεια φαρμακευτικές εταιρείες να κάνουν ενστάσεις και να ζητούν διορθώσεις.

Εξάλλου ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας έχει δηλώσει ότι δε θα δεχθεί περαιτέρω «τσεκούρωμα» στην τιμολόγηση, με ορισμένες φαρμακευτικές επιχειρήσεις να προειδοποιούν και με αποσύρσεις σκευασμάτων από την ελληνική αγορά λόγω χαμηλών τιμών.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο χτύπημα είναι πιθανό να το δεχθεί ο κλάδος των φαρμακοποιών καθώς η τρόικα καιρό τώρα ζητά να βγουν στα σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, κεφάλαιο που προς στιγμήν έχει αποσοβήσει το ελληνικό υπουργείο υγείας, ενώ το μνημόνιο προβλέπει μείωση του ποσοστού κέρδους.

Βέβαια οι φαρμακοποιοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ανυποχώρητοι.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου φαρμακευτικού Συλλόγου Θ.Αμπατζόγλου διεμήνυσε μέσω της γενικής συνέλευσης του κλάδου ότι αν ανοίξει το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών με οποιονδήποτε τρόπο θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρίσιμη μέρα σήμερα για Ντυνάν! Πωλείται ή καταρρέει.

Νεκρώνει σήμερα η Υγεία! Χωρίς γιατρούς και εργαζόμενους τα νοσοκομεία

Εκτός Νοσοκομείων “φακελάκηδες” και κοπανατζήδες! Ποιοι βγαίνουν σε αυτοδίκαιη αργία

Πότε μπορεί να κάνει σεξ, ή …να οδηγήσει μετά από επέμβαση στον προστάτη;

Εσείς βάζετε γάλα στον καφέ σας; Ξανασκεφτείτε το