Νέα βλαστοκυτταρική θεραπεία κατά της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης (ALS)

  • Iatropedia
Μια νέα, πειραματική ακόμη, βλαστοκυτταρική θεραπεία δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια πως ίσως να είναι ένα νέο όπλο στην μάχη κατά της φονικής Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης…

H θεραπεία NurOwn της Brainstorm Cell Therapeutics Inc. (BLCI) βασίζεται στην συλλογή μυελού των οστών από κάθε ασθενή. Μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα απομονώνονται από το δείγμα και χάρη στην διαδικασία που ανέπτυξε η BLCI ο αριθμός τους αυξάνεται και κατόπιν μετατρέπονται σε εξειδικευμένα κύτταρα που εκκρίνουν παράγοντες ανάπτυξης νεύρων.

Μετά την επιβεβαίωση της λειτουργίας και δραστικότητας των κυττάρων NurOwn, το εξατομικευμένο «φάρμακο» χορηγείται στον πάσχοντα μέσω ενέσεων στους μυς και την σπονδυλική στήλη όπου «λούζει» τους κατεστραμμένους νευρώνες με εκκρίσεις παραγόντων ανάπτυξης νεύρου.

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis) είναι μια θανατηφόρος προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη, καταστρέφει τους κινητικούς νευρώνες που καθοδηγούν την κίνηση των μυών και οδηγεί, στα τελευταία της στάδια, στην παράλυση.

Τα αποτελέσματα πρόσφατων κλινικών δοκιμών (Phase IIa) έδειξαν μια καθυστέρηση της καταστρεπτικής εξέλιξης της νόσου, ωστόσο επισημαίνεται πως θα πρέπει να γίνουν δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών προκειμένου να αξιολογηθούν καλύτερα τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η εταιρία διεξάγει από τον περασμένο Ιούνιο μια δεύτερη μεγαλύτερη μελέτη στις ΗΠΑ, στην Mayo Clinic της Μινεσότα και σε δύο νοσοκομεία της Μασαχουσέτης (UMass Medical Center και Massachusetts General) με την συμμετοχή περισσοτέρων ασθενών. Σύμφωνα με την Brainstorm, τα σχετικά αποτελέσματα αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβάστε τα συμπτώματα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Πως χτυπά η σκλήρυνση κατά πλάκας τους ενήλικες