Νέα θεραπεία της μέσης ωτίτιδας με φάρμακο κατά των εγκεφαλικών

  • Iatropedia
Η χρήση ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων νευρολογικών διαταραχών μπορεί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, να αποβεί αποτελεσματική κατά της μέσης ωτίτιδας αποφεύγοντας τα αντιβιοτικά.

Η φλεγμονή του μέσου ωτός αποτελεί την πιο κοινή ιογενή λοίμωξη κατά την παιδική ηλικία και κύρια αιτία της αγώγιμης βαρηκοΐας (απώλεια ακοής από 15 έως 40 dΒ) η οποία πέραν της ακοής μπορεί να απειλήσει και την ομιλία των παιδιών αν συμβεί στα κρίσιμα στάδια της ανάπτυξης της ομιλίας και της γλώσσας. Τώρα, ερευνητές του Georgia State University και του University of Rochester υποστηρίζουν ότι η βινποσετίνη, ένα υπάρχον φάρμακο που βελτιώνει την αιμάτωση του εγκεφάλου για την αντιμετώπιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ίσως δώσει λύση στο πρόβλημα της μέσης ωτίτιδας χωρίς τις παρενέργειες των αντιβιοτικών.

Επίσης γνωστή διεθνώς και ως διαιτητικό συμπλήρωμα, η βινποσετίνη (vinpocetine) κατέστειλε σε ποντίκια την υπερπαραγωγή βλέννας αναστέλλοντας την αυξορύθμιση ενός γονιδίου που παράγει βλεννίνη, μείωσε την απώλεια ακοής που προκαλείται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας –το οποίο και αποτελεί την συνηθέστερη αιτία λοίμωξης του έσω ωτός– ενώ επέδειξε βελτιωμένη βακτηριακή κάθαρση. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Journal of Immunology, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ανάπτυξη μη αντιβιοτικών φαρμάκων για την καταστολή υπερδραστήριων φλεγμονών, χωρίς σημαντικές παρενέργειες, για την αποφυγή της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών που έχει οδηγήσει στην αυξημένη αντίσταση παθογόνων στα φάρμακα.