Νέα θεραπεία πλάσματος για τον καρκίνο του προστάτη

  • Iatropedia
Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια εν δυνάμει νέα εναλλακτική θεραπεία για ασθενείς στο πρώιμο στάδιο του καρκίνου του προστάτη –το χαμηλής θερμοκρασίας πλάσμα.

Μέχρι σήμερα οι ασθενείς αντιμετώπιζαν έναν όγκο στον προστάτη σε πρώιμο στάδιο με κρυοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Ωστόσο, το ένα τρίτο των ασθενών εμφανίζουν υποτροπή μετά την ακτινοθεραπεία, ενδεχομένως λόγω της εγγενούς αντίστασης στην ακτινοβολία ενός μικρού τμήματος του όγκου, ενώ παρατηρούνται και πολλές παρενέργειες. Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ στην Βρετανία υποστηρίζουν ότι η βιοϊατρική χρήση χαμηλής θερμοκρασίας πλασμάτων ατμοσφαιρικής πίεσης ίσως είναι ένας αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου εν σχέσει με τις τρέχουσες, συχνά ανεπαρκείς μακροπρόθεσμα, θεραπείες.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση British Journal of Cancer, τα πλάσματα χαμηλής θερμοκρασίας σχηματίζονται όταν ένα υψηλό ηλεκτρικό πεδίο εφαρμόζεται μέσω ηλεκτροδίου σε ένα αέριο διασπώντας το. Καθώς σχηματίζεται το πλάσμα, δημιουργείται ένα μοναδικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις αντιδραστικού οξυγόνου και αζώτου. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη και νέκρωση στα καρκινικά κύτταρα, διασπώντας τα με ρήξη της κυτταρικής τους μεμβράνης. Ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων είναι διαφορετικός απ’ αυτόν που προκαλούν δια της απόπτωσης άλλες μέθοδοι θεραπείας διότι το χαμηλής θερμοκρασίας πλάσμα προκαλεί εκτενή βλάβη στο DNA τους η οποία οδηγεί με την σειρά της σε μειωμένη δυνατότητα σχηματισμού αποικιών και τελικά σε κυτταρικό θάνατο.