Νέα «στροφή» στους εμβολιασμούς με AstraZeneca σε Ευρώπη και Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
AstraZeneca
Ανάστατη είναι και πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή το εμβόλιο της AstraZeneca. O θάνατος 18χρονης από επιπλοκές του εμβολίου στην Ιταλία οδηγεί πολλά κράτη μέλη να υπαναχωρούν στους εμβολιασμούς με το σκεύασμα, σε άτομα κάτω των 60 ετών. Μία ανάσα από τη σχετική απόφαση βρίσκεται και η Ελλάδα.

Το σοκ που προκάλεσε στην Ιταλία ο θάνατος 18χρονης με ιστορικό θρομβοπενίας, που εμβολιάστηκε με AstraZeneca και οδηγήθηκε στον θάνατο, προκάλεσε την αλλαγή της εμβολιαστικής στρατηγικής στη χώρα και την απαγόρευση χορήγησης του σκευάσματος στις ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει προβληματισμό και στους έλληνες επιστήμονες με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να βρίσκεται -σύμφωνα με πληροφορίες- ένα βήμα πριν από την απόφαση να συστήσει και στην Ελλάδα στους πολίτες νεαρής ηλικίας να αποφεύγουν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας πλέον, αλλά και η επάρκεια εμβολίων δίνει  τη δυνατότητα εξαίρεσης του συγκεκριμένου εμβολίου από τους εμβολιασμούς των νεαρών ατόμων, οι οποίοι σύμφωνα με τις μελέτες εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα 6 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του συνδρόμου θρομβοπενίας / θρόμβοφιλίας, και έχουν οδηγηθεί στον θάνατο 2 άνθρωποι. Οι ηλικίες των ατόμων που υπέστησαν βλάβη από ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, ήταν από 35 έως 62 έτη.

Δεν αποκλείεται μάλιστα τώρα, να δοθεί η δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, να εμβολιαστούν με άλλο εμβόλιο.