Νέα συνδυαστική θεραπεία δίνει ελπίδα σε νεφροπαθείς

  • Iatropedia
Ανακάλυψη Αυστραλών ερευνητών δίνει ελπίδες σε πάσχοντες από χρόνια νευροπάθεια για την αντιμετώπιση της νόσου με συνδυασμένη θεραπεία βλαστοκυττάρων και φαρμάκων στην θέση της αιμοκάθαρσης ή της μεταμόσχευσης νεφρών.

Η χρόνια νεφροπάθεια μπορεί να αντιμετωπισθεί με έναν νέο τρόπο, υποστηρίζουν τώρα ερευνητές του Monash University στην Αυστραλία: μια θεραπεία που συνδυάζει βλαστοκύτταρα ενηλίκων με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται σερελαξίνη (serelaxin) μπορεί να αντιστρέψει τις ουλές στους νεφρούς που αφήνει η πάθηση οδηγώντας σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Στο σημείο αυτό, ο ασθενής δεν είχε άλλη επιλογή από την αιμοκάθαρση ή την μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με την Σάρον Ρικάρντο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ανατομίας και Αναπτυξιακής Βιολογίας, τα βλαστικά κύτταρα απεδείχθησαν πολλά υποσχόμενα για την θεραπεία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νεφροπάθειας. Τα βλαστοκύτταρα και η σερελαξίνη από μόνα τους έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στην αντιστροφή της διαδικασίας τραυματισμού των νεφρών από τις σχηματιζόμενες λόγω της ασθένειας ουλές, αλλά αν συνδυασθούν έχουν προστατευτική δράση. Σημειωτέον ότι τα βλαστοκύτταρα δεν μετατρέπονται σε νεφρικά κύτταρα, βοηθούν τον τραυματισμένο νεφρό να αποκαταστήσει την βλάβη που έχει υποστεί.

Πάντως η δυνατότητα των βλαστοκυττάρων μειώνεται στις περιπτώσεις που οι νεφροί έχουν εκτεταμένες βλάβες, επισημαίνουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology όπου δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης. Ήδη, η σερελαξίνη βρίσκεται στο στάδιο κλινικών δοκιμών τρίτης φάσεως προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο δύναται να θεραπεύσει τα συμπτώματα και να αναχαιτίσει την θνησιμότητα τελικού σταδίου σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα