Νέα προβλήματα με την πληρωμή εφημεριών- Ερώτηση Μπαργιώτα για το «Αγλαϊα Κυριακού»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού" κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Μπαργιώτας, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας λύση, προκειμένου να μην ανακύπτει ζήτημα κάθε μήνα.

O κ. Μπαργιώτας επισημαίνει ότι το πρόβλημα αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών έχει επανεμφανιστεί στο «Αγλαϊα Κυυριακού» με αποτέλεσμα στη συνέλευση των ιατρών που πραγματοποιήθηκε στις 18/7, να αποφασίσει κινητοποίηση ειδικευμένων και ειδικευόμενων με τη μορφή επίσχεσης εργασίας από 26/07/2018, αναστολή όλων των κλινικών, παρακλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων των χρόνιων περιστατικών και εξαίρεση του νοσοκομείου από τις γενικές εφημερίες νοσοκομείων Αττικής μέχρι την αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

Αναφέρει η απόφαση της ΓΣ:

«…η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνήθηκε να υπογράψει τα εντάλματα αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε όλα τα άλλα νοσοκομεία της χώρας. Η άρνηση της Επιτρόπου, βασίζεται στο γεγονός ότι οι γιατροί εργάζονται περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως απ’ ότι προβλέπεται από το πολυνομοσχέδιο το σχετικό με το ωράριο εργασίας των ιατρών ΕΣΥ, για το οποίο έχει ζητηθεί η αναστολή εφαρμογής του με Υπουργική Απόφαση».

Την ίδια ώρα, ο κ. Μπαργιώτας, λέει ότι οι εφημερίες του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (παρότι ίδιες σε αριθμό, 15-16 ανά μήνα) έχουν αποπληρωθεί, σχολιάζοντας ότι τα δύο μεγαλύτερα Νοσοκομεία Παίδων της χώρας, ενώ βρίσκονται υπό κοινή διοίκηση, αντιμετωπίζονται με διαφορετικό και άνισο τρόπο σε θέματα στελέχωσης, χρηματοδότησης και εξοπλισμού.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΘΕΜΑ: «Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί του Αγλαΐα Κυριακού».

Κύριε Υπουργέ,

Το πρόβλημα αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών κάνει την επανεμφάνισή του στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Στις 18/07/2018 η Γενική Συνέλευση των ιατρών Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. Κυριακού» αποφάσισε: 1. Κινητοποίηση των ιατρών, ειδικευμένων και ειδικευόμενων, του νοσοκομείου με τη μορφή επίσχεσης εργασίας από 26/07/2018, 2. αναστολή όλων των κλινικών, παρακλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων των χρόνιων περιστατικών, 3. εξαίρεση του νοσοκομείου από τις γενικές εφημερίες νοσοκομείων Αττικής μέχρι την αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣ «…η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνήθηκε να υπογράψει τα εντάλματα αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε όλα τα άλλα νοσοκομεία της χώρας. Η άρνηση της Επιτρόπου, βασίζεται στο γεγονός ότι οι γιατροί εργάζονται περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως απ’ ότι προβλέπεται από το πολυνομοσχέδιο το σχετικό με το ωράριο εργασίας των ιατρών ΕΣΥ, για το οποίο έχει ζητηθεί η αναστολή εφαρμογής του με Υπουργική Απόφαση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εφημερίες του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (παρότι ίδιες σε αριθμό, 15-16 ανά μήνα) έχουν αποπληρωθεί. Δηλαδή τα δύο μεγαλύτερα Νοσοκομεία Παίδων της χώρας, ενώ βρίσκονται υπό κοινή διοίκηση, αντιμετωπίζονται με διαφορετικό και άνισο τρόπο σε θέματα στελέχωσης, χρηματοδότησης και εξοπλισμού.

Επειδή χρόνια τώρα οι ιατροί εργάζονται με αυταπάρνηση σε συνθήκες μισθολογικής ασφυξίας, σε νοσοκομεία υποστελεχωμένα με τραγικές ελλείψεις,

Επειδή η άρνηση της Επιτρόπου δεν αφορά μόνο τις δεδουλευμένες υπερωρίες μηνός Απριλίου, αλλά προοιωνίζει ανάλογη τύχη και για τις εφημερίες των επόμενων μηνών,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1) Θα καταβληθούν άμεσα –και πότε- οι δεδουλευμένες εφημερίες των ιατρών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»;
2) Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να λύσετε το πρόβλημα οριστικά, ώστε να μην ανακύπτει ζήτημα κάθε μήνα;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν