Νέα πανίσχυρα ναρκωτικά «Φράνκενσταϊν» προκαλούν δεκάδες θανάτους στη Βρετανία

  • Ρούλα Τσουλέα
ναρκωτικά
Είναι 1.000 φορές πιο ισχυρά από τη μορφίνη. Ελέγχονται για 94 θανάτους το τελευταίο εξάμηνο.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία μετά τον θάνατο τουλάχιστον 54 τοξικομανών από σούπερ-ισχυρά οπιοειδή ναρκωτικά που πιστεύεται ότι εισάγονται από την Κίνα.

Οι θάνατοι σχετίζονται με ένα νέο είδος συνθετικών οπιοειδών που λέγονται νιταζένια (nitazenes). Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, τα ναρκωτικά αυτά είναι φθηνά αλλά ιδιαίτερα εθιστικά. Εισάγονται λαθραία στη χώρα και αναμιγνύονται με την ηρωίνη. Μερικές φορές πωλούνται ως δισκία οξυκωδόνης ή σκόνη Xanax.

Ανάλυση που είχε δημοσιευθεί το 2021 στην ιατρική επιθεώρηση  ACS Chemical Neuroscience, είχε δείξει ότι τα νιταζένια είναι 1.000 φορές πιο ισχυρά από τη μορφίνη.

Όπως ανακοίνωσε οι βρετανικές Αρχές, τα νιταζένια πρωτοανιχνεύθηκαν στη χώρα τον Απρίλιο του 2021. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, έχουν πλημμυρίσει τις πιάτσες των τοξικομανών και τα θύματά τους αυξάνονται ασταμάτητα.

Οι 54 επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τα συγκεκριμένα ναρκωτικά καταγράφηκαν από την 1η Ιουνίου 2023 έως τώρα. Ωστόσο ο αληθινός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερος, διότι εκκρεμούν τα αποτελέσματα για ακόμα 40 νεκρούς.

Όπως αναφέρει το BBC, όλα τα επιβεβαιωμένα θύματα έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία και τη Σκωτία. Στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία δεν έχουν καταγραφεί ακόμα ανάλογα περιστατικά.

Και στις ΗΠΑ

Τα συγκεκριμένα ναρκωτικά εξαπλώνονται ραγδαία και στις ΗΠΑ. Αποκαλούνται ναρκωτικά (ή οπιοειδή) Φράνκενσταϊν επειδή είναι τόσο ισχυρά και συνθετικά. Κυκλοφορούν σε μορφή σκόνης, δισκίων ή υγρού και μπορούν να ληφθούν με έγχυση, κατάποση ή εισπνοή.

Η λήψη τους προκαλεί αναλγητική δράση, ευφορία, χαλάρωση και υπνηλία. Προκαλούν επίσης παραισθήσεις, καρδιακή αρρυθμία και ναυτία. Επειδή μιμούνται τη δράση των φυσικών οπιοειδών (όπως η μορφίνη), συχνά αναμιγνύονται με αυτήν, δημιουργώντας έναν θανατηφόρο συνδυασμό.

Στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί και σε ψευδεπίγραφα αγχολυτικά που κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά, καθώς και σε υγρά για άτμισμα με κάνναβη.

Το πρώτο νιταζένιο αναπτύχθηκε την δεκαετία του 1950 ως αναλγητικό φάρμακο. Ήταν όμως τόσο ισχυρό και εθιστικό, ώστε ουδέποτε εγκρίθηκε για ιατρική ή θεραπευτική χρήση.

Τώρα πια κυκλοφορεί παράνομα ολόκληρη οικογένεια από νιταζένια. Όταν αναμιχθούν με άλλα ναρκωτικά ή αλκοόλ είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Οι συνδυασμοί αυτοί αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο υπερδοσολογίας και θανάτου, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock