Νέα ορθοπεδικά εμφυτεύματα με τα οποία… δεν χτυπούν οι συναγερμοί!

  • Iatropedia
Καναδοί ερευνητές ανέπτυξαν μη τοξικούς ορθοπεδικούς ήλους που διαλύονται από μόνοι τους όταν θεραπευτεί το κάταγμα στο οστό.

Όταν ο σύζυγος της Joy Gray-Munro χρειάσθηκε ανοξείδωτα ορθοπεδικά καρφιά για μια επέμβαση στο γόνατο, η πρώτη της σκέψη ήταν ότι θα έμενε με αυτά τα καρφιά μια ζωή. Ως χημικός όμως σκέφτηκε ότι ίσως να υπάρξει εναλλακτική λύση. Δέκα χρόνια αργότερα, η καθηγήτρια στο Laurentian University παρουσιάζει τα νέα ορθοπεδικά εμφυτεύματα με επικάλυψη μαγνησίου, τα οποία είναι βιοδιασπώμενα και διαλύονται βαθμηδόν όταν «θρέψει» το σπασμένο κόκκαλο δίχως να απαιτείται νέα επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

Αντίθετα δε με τους ήλους από τιτάνιο και ανοξείδωτο ατσάλι που μπορούν να διαβρωθούν απελευθερώνοντας τοξικά μέταλλα στον οργανισμό, τα νέα εμφυτεύματα από κράματα μαγνησίου είναι μη τοξικά. Μάλιστα από την στιγμή που ο οργανισμός του ανθρώπου χρειάζεται μαγνήσιο, όταν διασπώνται μετά την αποκατάσταση του κατάγματος απελευθερώνουν ιόντα μαγνησίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές συναδέλφους της στο Laurentian University, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν πώς θα επιτευχθεί ο έλεγχος του ρυθμού βιοδιάσπασης καθώς το μαγνήσιο έπρεπε να παραμείνει σταθερό για τρείς με έξι μήνες μέχρι να θεραπευτεί το κόκκαλο που υποστηρίζει μηχανικά το εμφύτευμα. Η επικάλυψη μικρών κομματιών μαγνησίου με φωσφορικό ασβέστιο επέτρεψε την μείωση του ρυθμού διάσπασης κατά 99% ενώ όπως επισημαίνει η Gray-Munro το φωσφορικό ασβέστιο είναι κάτι που υπάρχει στα οστά, με αποτέλεσμα τα κύτταρα εκεί να το «αναγνωρίζουν» και να αναπτύσσονται φυσιολογικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα ορθοπεδικά εμφυτεύματα με τα οποία… δεν χτυπούν οι συναγερμοί!

Ο Φυσικός Κύκλος, μια πιο οικονομική μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης επιστρέφει!

«Έξυπνοι» επίδεσμοι και γάντια ανίχνευσης βακτηρίων με τεχνολογία… μελανιών inkjet!

Φορητή τεχνολογία-τσέπης αποκωδικοποιεί DNA ιών-βακτηρίων σε λίγες ώρες!